A zárbetét készítésének folyamata

Mint minden gyártási folyamatnak, a zárbetét készítési műveletnek is van egy lépésről lépésre elvégzendő feladatsora, melyekről most írunk. A tervezést és a szabadalmi védelmet taglaló részt most átugorjuk és inkább a nyersanyag bevitelétől a gépi és a kézi munka összehangolásáról ejtenénk szót, egészen a zárbetét bedobozolásáig bezárólag.

A zárbetét anyaga maga réz, illetve rozsdamentes alkatrészek. A zárbetét alkatrészei: a ház, a henger, a henger csapjai, a zárház alsó csapjai, rugók, zárócsavarok, hengertoldók, zárszakál, zéger-gyűrűk és a kulcsok.

Kezdjük a kulcsokkal. A kulcs szára egy nagy fémtekercsből leforduló anyagból készül. A fémszál egy darabológépbe megy bele, ami méretre vágja és kilyukasztja a kulcs egyik végét, amelyre kerül majd a kulcsfej. Ezután egy másik gép kialakítja a kulcs-száron a profilt, majd ráhúzza az előre legyártott műanyag kulcsfejet, amin a gyártó logója található, illetve, hogy a kulcs védett profil. Ezek a műanyag sapkák különböző színekben kérhetők, de lehet kérni azt is, hogy az adott forgalmazó a saját cégének a nevét telefonszámát vagy webcímét tüntessék fel. Ez a kivitelezés természetesen többletköltséget von maga után, vagy megemelt nyerskulcs mennyiséget. Kérésre a gyár belenyomja a műanyag fejbe az igényelt logót, információkat. Ezután a következő gép egy kártyát tesz a kulcsokhoz, amelyen különböző számok, kódok vannak. Ezek a számok és betűk a nyitási kódok, amelyek alapján a gép belemarja a furatokat a kulcsszár mindkét oldalába.

Az interaktív kulcsok esetében öt csap, a sima egysoros zárbetét esetében hét csap van a betétben. Ugyanezen a gépen belepréselik a kulcsba a mozgó alkatrészeket, amelyek a finomnyitást és a másolást védik. Zárbetét függvényében, 3 vagy 5 kulcs van becsomagolva a dobozban, attól függően, hogy a forgalmazó milyen kivitelt szeretne.

A zárbetéteket két részre bontanánk, magára a házra és azok alkatrészeire. Az alkatrészek: a henger, a zárcsapok, a rugók, a töltőcsavarok, a zárszakál, a zéger gyűrűk. Ezek mind külön géppel készülnek és a legyártásuk után a kézi összerakó soron dolgozó nők töltik azokat be az üres zárhengerbe.

A zárbetét háznak a készítése 4-5 méteres hosszúságú tömör rézanyagból készül, előre kimart cilinder formával. Ezt lehet is látni a lent elhelyezett képeken. A szakmunkások az automata gépbe behelyezik az alapanyagot és a gép a különböző műveleti fázisok, darabolás, fúrás, lyukasztás, marás, menetfúrás elvégeztével, a végtermék a szalag túlsó végén a kész, üres zárbetét házaként jön le. Értelemszerűen különböző méretekben, attól függően, mit táplálnak be a gépbe. Ami lejön a gépről, az még egy nagyon durva, sorjás, olajos anyag. Ezen még felülettisztítást, csiszolást, polírozást kell alkalmazni, amivel szép egyenletes felületet kapnak.

Amikor ez is megvan, akkor találkozik először a zárbetét háza a hengerrel, a kulcsokkal és az alkatrészekkel. Mindez már az összerakó műhelyben történik, ahol a női alkalmazottak betöltik, kipróbálják, majd a csomagolás előtt még egyszer le ellenőrzik, kipróbálják, tesztelik a működést, többszöri kulcs ki-be húzogatással, kiszűrve ezzel a hibákat. A végső fázis a dobozolás, csomagolás. Ezután történik a megrendelő lap szerinti raklapra való felsorakoztatás és felkészítés a megrendelőhöz való kiszállításra.

Persze ezt a műveleti sorrendet lehetne részletesebben is taglalni, hiszen ezeknek a gyártási folyamatoknak a nyomon követése volt csak két óra, de a lényeg tömören ez. A lenti fotókon nyomon lehet követni a gyártási folyamatot.