A zárbetét pontos megmérése, kiszerelése

Amikor hengerzárat szükséges cserélni az ajtóban, pontosan tudni kell annak a méretét. Kétféleképpen lehet a zárat megmérni, az ajtóban beszerelt állapotban (ez egy pontatlanabb mérés, nem is igen ajánlott) vagy kiszerelve az ajtóból (ez sokkal biztosabb, ezt kell tenni).

Magyarországon 99%-ban falcos ajtókat készítenek, aminek a jellemzője, hogy nem lehet egy mérőszalagot felfektetni az ajtó élére, mert több ugrás is van az ajtón. Egy keskenyebb, pl. fa beltéri ajtóban lényegesen könnyebb megmérni a zárbetét hosszát kiszerelés nélkül, mint egy kínai vagy műanyag bejárati ajtóban. Minél kevésbé vastag egy ajtó, annál egyszerűbb a mérést végezni.

Hogyan is kezdjünk neki a zárbetét mérésének? Fontos, hogy nyitott állapotban legyen az ajtószárny. A zárbetétet abban az irányban kell keresni, ahol a kulcsot szoktuk használni.

A zárbetét rögzítő csavarja

Az ajtólap élében a zárnyelvek alatt találunk csavarokat. Van, amelyik a zártestet rögzíti, és van olyan csavar, ami a zárbetétet fixálja. A hengerzár-rögzítő csavartól kell a méretet mérni, külön a belső és külön a külső irányba. Ez azért fontos, mert lehet, hogy a zárbetét nem egyforma hosszúságú belül és kívül. A kilincs takaró cím vagy rozetta vastagságát is bele kell számolni, ami minimum 5 mm, de lehet vastagabb is!

Amennyiben megvan a mérés eredménye, neki is lehet látni a megfelelő méretű, minőségű és biztonsági fokozatú zárbetét megkeresésének, megvásárlásának.

Budapesten és Pest megyében a legnagyobb méret és minőség választékot weboldalunkon találja izraeli, magas biztonsági fokozatú zárbetétekből.

Hogyan mérjünk pontosan?

Ha bizonytalanok a mérést illetően, akkor nem marad más, mint a zárbetétet kiszerelni és egy pontosabb mérést elvégezni. A hengerzár kiszerelése a következőképpen történik. A nyitott ajtónál meg kell keresni a zárbetét rögzítő csavarját, azt megmeglazítani, majd teljesen kitekerni és kihúzni. A zárbetétbe a saját kulcsát bele kell helyezni, majd nyitás vagy zárás irányba elfordítani a kulcsot addig, ameddig enyhe húzás hatására elkezd kifele mozdulni az ajtóból maga a zárbetét.

A kiszerelt zárbetétet tegyük le egy asztalra vagy a földre. Hozzunk egy vonalzót, mérőszalagot vagy tolómérőt, ami éppen kéznél van és a csavarközéptől mérjük meg jobbra és balra a távolságokat. Ha csak egy darab papírlapunk van és egy tollunk az is jó. A papírlapra helyezzük, húzunk egy vonalat a hengerzár két végén és tegyünk egy jelölést a rögzítő csavarhoz.

A zárbetét kiszerelésének bonyodalmai

Tippek, ha zárbetét nem akar kijönni az ajtóból:

  • Lazítsuk fel a zártest csavarjait is! Többpontos szalagzár esetében, elegendő csak a középső részénél 4-5 csavart kilazítani. A csavarokat nem kell teljesen kivenni!
  • A legtöbb esetben a zárbetétet körbevevő cím vagy rozetta szorítja. Meg kell nézni, hogy egy irányból van-e csavarozva, vagy mindkét irányból – kívül és belül is fogja-e csavar. Ezeket a csavarokat szintén fel kell lazítani.
  • Előfordulhat olyan is, hogy egy rozettánál nem találunk csavart sem kívül, sem belül. Ezeknél fel van pattintva a rozetta egy szerelő alaplapra és az alaplap van megcsavarozva. Ilyenkor le kell pattintani a rozettát és alatta meg kell keresni a csavart, majd ki kell azokat lazítani.

A lényeg, ha minden olyan csavart fellazítottunk, ami a zárbetét helyét befolyásolja, vagy fixálhatja, akkor már nagyon könnyedén ki fogjuk tudni venni az ajtóból. A kulcsnak végig a zárbetétben kell lenni, csak a saját kulcsával szerelhető ki az ajtózárból!

Az úgynevezett szerviz-cilinderek tulajdonságai: van olyan zárbetét, melyet nem végleges biztonságnak szánnak, csak arra az időszakra van szükség rájuk, ameddig egy zárrendszer kiépítésre nem kerül. Ezeknek a zárbetéteknek a ki- és beszerelését könnyíti egy olyan funkció, hogy nem kell kulcs hozzá. A tolókavivő (középen lévő „zárszakál”) teljesen függőlegesen lefele áll, így egy mozdulattal szerelhető. Ha finoman két oldalról megütjük (pl. csavarhúzóval) a zárszakál beesik középső állásba és kijön az ajtóból. Természetesen ez csak nyitott, nem kulcsra zárt ajtónál valósítható meg.

Biztonságos zárbetét vásárlása jó áron

Tehát, ha sikerült kiszerelni a zárbetét az ajtóból és megvan a pontos méret, akkor hívjanak minket telefonon és egyeztetünk minden fontos dolgot a vásárlással kapcsolatban. Ilyenkor további kérdéseket is feltehetnek, melyre a telefont kezelő diszpécser ad választ.

Zárbetét vásárlásakor fontos a megfelelő típus kiválasztása. Érdemes mindenképpen magasabb minőségű fokozatú és üzembiztosabb zárbetétet vásárolni, nem pedig gyatra, kínai terméket. A biztonsági fokozatra is érdemes hangsúlyt fektetni, mert nagyon nem mindegy a betörőnek, hogy mivel küzd meg. Az olcsóbb betétek nem rendelkeznek megfelelő védelemmel és másodpercek alatt nyithatók törhetők. A drágább betétek többfajta védelemmel is rendelkeznek, erről is szól a Mabisz tanúsítvány. Minél magasabb a Mabisz fokozat, annál többfajta védelemmel bír a zárcilinder.

Izraeli zárbetétjeinkről érdeklődjön telefonon, ha többet szeretne tudni, vagy olvasgassa, tanulmányozza weblapunkat!

06-30-265-5531

Írhat is nekünk a zarszerviz365@gmail.com email címre!

rb zárbetét, rb zárbetét Budapest, zárbetét, zárbetét Budapest
rb zárbetét, rb zárbetét Budapest, zárbetét, zárbetét Budapest