Hogyan mérjük meg a zárbetétet

Mielőtt zárbetétet vásárolunk, igen fontos, hogy megfelelő minőségű és méretű zárbetét kerüljön kiválasztásra. Mind a telefonos/ interneten leadott, mind a webáruházas vásárlás során előfordul, hogy a vásárló ezeknek a szempontoknak nincs a tudatában. A telefonban csak az hangzik el, hogy műanyag ajtóhoz szeretnének egy zárbetétet.  Nem győzzük hangsúlyozni hogy a nem szabályos és megfelelő méretű ajtózárbetét alkalmazása különféle problémákat vonhat maga után! Persze próbálunk segíteni mindenkinek, de a méretet a vevőnek kell meghatároznia. Mi azt nem tudhatjuk, hogy a vonal másik végén, egy szegedi társasházban milyen méret van beszerelve. Mi csak tanácsot tudunk adni a minőségt, biztonságot illetően, illetve, hogy mire kell(ene), hogy ügyeljenek.

Miért fontos a zárbetét mérete

Vásárlói szemmel az ár, a biztonság és az esztétikai szempont a sorrend. A zárbetét árát tekintve nagy a kínálat a magyar piacon, mert elöntötték a webáruházak a kínai betétekkel a netet. Mi ebben nem veszük részt, mert valódi minőség és biztonság fillérekért nem kapható. A betéteket közvetlenül a gyárból vásároljuk, nagy, valódi raktárkészlettel rendelkezünk, a betétek kedvező áron elérhetők. Nem akarunk mindenkinek és mindenáron megoldást kínálni, pl. padlászár, kapuzár, stb. Mi más szegmenst képviselünk, mint a tömegtermékek forgalmazói.

A biztonságot figyelembe véve a zárbetét rendelkezzen min. 5-ös besorolású Mabisz minősítéssel, illetve 5 kulccsal. Egy Mabisz 5-ös minősítés már magába foglalja az összes olyan biztonsági szempontot, amit a biztosítók is megkövetelnek és a betörők betörési idejét annyiban meghosszabbítják, hogy inkább mennek a párezer forintos kínai betéttel ellátott ajtókhoz.

Zárbetétjeink törésvédelemmel is rendelkeznek, első- és alsó kivitelben. Nagyon fontos információ, hogy a zárbetét külső oldala, ha van pajzs, azzal szintben legyen, ha nincs, akkor az ajtólappal. Ha még nincs szerelve zárvédő pajzs, de tervben van a későbbiekben, akkor érdemes a pajzs vastagságát megmérni és annyival hosszabb zárbetétet vásárolni.

Az esztétikai szempont is érdekes lehet, belül ne lógjon túl, ne legyen csúnya. Ha kívülről beljebb van, az sem elegáns, no meg nem is túl praktikus, mert nem mindig éri el a kulcs. Szóval a zárbetét vásárlás helyes sorrendje ez legyen: biztonság, ár, esztétika.

A gyártó méretjelölése a terméken

Az RB zárbetétek különböző minőségben és méretválasztékban érhetők el. Nemcsak a dobozon van feltüntetve a zárbetét mérete, hanem a gyártó a zárbetét egyik oldalába is belegravírozza az osztást, pl. 30/55. A méretek fontosak, mert nem mindegy, melyik kerül a külső vagy a belső oldalra. Ha nem tudják ezt meghatározni, kérjenek segítséget szakembertől!

Ritka és gyakori zárbetét méretek

Nagyon sok zárbetétet adunk el havonta, a méreteket tekintve látszik, mi a népszerű, a kelendő. Főként 45/45, 31/40, 31/55 mm betétekből adunk el a legtöbbet. Persze az alattuk és felettük lévő méretekből is vásárolnak, de ami extra kérés, azokba nem sűrűn futunk bele. Egy pár méret az extrémek közül, amit mi tartunk, de más már alig: 45/65, 45/80, 50/50, 50/60, 50/70 mm. Ezek már egyedi méretnek számítanak, általában 20-30 db ezekből is van raktáron. Viszont amiből évente 2-3 db menne el, azokat csak megrendelésre tudjuk beszerezni vagy ajánlunk egy partnert, akinek van moduláris zárbetétje, pl. 70/55 vagy 45/100 mm zárbetét esetében. Sokan hirdetik, hogy minden van raktáron, de aztán mégis megakad a dolog, mi ezt nem akarjuk! A méretekről érdeklődjön webáruházas felületünkön vagy telefonon. A feltüntetett méretek mind raktáron vannak.

Hibás méret kiválasztása, rossz vásárlás

Sajnos a legnagyobb probléma a kapkodás, a rossz tudás és a „nem tudom”. Nehezen tudjuk megértetni a vásárlóval, hogy úgy vásárolni zárbetétet, hogy „van egy fa ajtóm” – nem lehet. A webáruházas vásárlás esetén áll a 14 napos visszavásárlási jog (sértetlen áru esetén). A visszaküldési költséget a vásárló állja, mi nem szállíttatunk vissza árut térítésmentesen. Aki hibázott, kapkodott, nemtörődöm volt, a kiszállítás, visszaszállítás, újbóli kiszállítás költségét az állja.

Hogyan mérjük meg a zárbetétet
Hogyan mérjük meg a zárbetétet