Izraeli biztonsági ajtók jellemzői

Gyakori hiba az ügyfelek részéről, amikor az izraeli biztonsági ajtót összekeverik egyéb más ajtókkal. Ez legtöbbször abból adódik, hogy ha valakinek Mul-T-Lock/Superlock/RB kulcsai vannak, az már egyből mondja, hogy izraeli a biztonsági ajtó. Holott pl. az izraeli zárbetétekkel zárral ellátott és az izraeli biztonsági ajtók között azért jócskán akad különbség, eltérés. Erről szól mai írásunk.

Mivel évek óta folytatunk telefonos beszélgetéseket az ügyfelekkel az ajtókról, zárakról, így mi már tudjuk, hogy amit az ügyfél mond, azt korántsem szabad készpénznek venni. Saját kárunkon tanultuk meg ezt, így mi már tudjuk, hogy inkább kérdezzünk 5 kérdéssel többet, mint utólag magyarázkodjunk a zárcsere árakkal kapcsolatban.

A legtöbbször csupán pl. egy Mul-T-Lock 7×7 zárbetéttel ellátott ajtóra már kapásból rámondják, hogy ez egy Mul-T-Lock ajtó, aztán kiderül, hogy kínai. A minap egy ügyfél bizonygatta, hogy fa ajtóban kellene zárbetét cserét végezni, aminek a fémrúdjai záródnak le- és felfelé is. Ez szintén kínai ajtó volt. De gyakran keverik a műanyagot is a fával, a kínait a biztonsági acélajtóval, a kínait a műanyaggal és még sorolhatnánk. Persze ez nem probléma, mert nem ez a szakterületük, ezért vagyunk mi, hogy segítsünk.

Az izraeli ajtónak azért ez a neve, mert Izraelben készül, legtöbbször az RB gyártja, akár más márkanévvel is. Az ajtó kompletten, zárszerkezettel, zárbetéttel, szigeteléssel, szerelvényezéssel (kilincs garnitúra, zárcímkék, kitekintő) együtt került a lakóparkok építtetőinek a tulajdonába, ezeket szerelték be az épület minden lakásának bejárati ajtójaként.

Izraeli ajtózárbetétek különböző bejárati ajtókban

Más típusú bejárati ajtóban maximum izraeli zárbetétek lehetnek. A legtöbb izraeli háromirányú zárszerkezet lakóparki ajtókba megy bele, a régi cseréjeként, ezt más ajtóba nem igazán építik be.

Izraeli bejárati ajtót külön rendelni nem lehet hazánkban, legfeljebb Izraelből, magánemberként, ha szóba áll velünk a gyár az egy darab ajtó kapcsán.  Az összes többi ajtó pedig, ami a magyar piacon kapható, rendelhető, készíttethető, az nem izraeli biztonsági ajtó.

Egyébként, aki az egyedi ajtókban gondolkodik, annak a jó hír az, hogy ezeknél az izraeli biztonsági ajtóknál erősebb trezorzáras acélajtókat lehet Magyarországon rendelni.

A lakóparki izraeli ajtók záródhatnak egy- vagy három irányba. Természetesen a csak előrefelé történő záródás a gyengébb. Sokszor történnek betörések mind ajtó-befeszítéssel, mind zárfésüléses, beütő-kulcsos módszerekkel. Ez utóbbi jellemző a gyenge, Kínában készült Mul-T-Lock 7×7 zárbetéteknél.

Visszatérve a más típusú bejárati ajtóhoz. Mindig érdemes először az ajtó anyagának a beazonosítása, például fa, fém, műanyag, acél, stb. Innen már tudunk következtetni a zárakra, zárszerkezetekre. Fontos, hogy milyen zárszerkezet van az ajtóban (vasalat, trezorzár, portálzár, egyszerű bevésőzár, stb.), majd, hogy azt milyen minőségű zárbetét működteti, mi van a kulcsra ráírva, stb. Ezek alapján és tudatában tudunk pontos árat mondani egy zárcserére.

Az, hogy az ajtó hány ponton záródik teljesen mellékes, nem fontos, semmitmondó információ. Kb. annyit mond, mint egy autószerelőnek, hogy négy kerék van az autón.

A fentiek alapján reméljük mindenkinek sikerül beazonosítani az ajtóját, illetve abban is segítettünk, hogy milyen információk szükségesek annak a zárszerviz cégnek, aki elvégzi majd a zárcserét. Aki meg hasraütés-szerűen, kérdezés nélkül mond árat, azt jobb, ha ki sem hívják, mert nincs kellő információ birtokában, hogy árat mondhasson. Ha meg nem érdekli, akkor valószínűleg az ügyfél „lehúzása” a cél. Az ilyen szituációkat meg jobb elkerülni!