Kínai és izraeli zárbetétek közötti különbség

Mai blogunkban a zárbetétek közötti különbségeket taglaljuk, ha esetleg valaki nem lenne tisztában a biztonsági színvonal és a minőségbeli színvonal közötti különbségben. Ezért van, hogy egyes zárbetétek több tízezer forintba kerülnek, míg mások akár 1000-2000 Ft-ért már megvásárolhatók. Nos, nem csak az árukban van különbség, ezt mindenkinek tudnia kell. Olvassanak tovább!

Fúrásvédelem

Általában a legtöbb zárbetétben a gyártó alkalmaz valahol fúrásvédelmet. Főként a zárbetét nyakában helyez el egy keményebb anyagot, ami kicsorbítja a szerszámot, amivel próbálkozni akarnak a betöréskor.  Ez a 2020-as évek nyitásaira már nem jellemző, nem egy elterjedt betörési művelet, inkább 15-20 évvel ezelőtt volt jellemző. Azonban erre is oda kell figyelni.

Az izraeli zárbetétekben oldalanként több fúrásvédelem is van, így akadályozzák meg ezt a nyitási módszert. A kínai zárbetétekben általában még ez -a mondhatni alapfunkció- sincs meg, valószínűleg azért, mert úgyis tudják, ha nem fúrják, más módszerrel szintén nyithatók a betétek. Ide vezet az olcsóság.

Törésvédelem

Nagyon kevés zárbetétbe épít törésvédelmet a zárgyártó, dupla törésvédelmet pedig pláne nem. Ha biztosra akarunk menni, az RB SKG modellt kell választani, mert annak az eleje könnyített, letörhető változat (break secure védelem), továbbá alul, a zárbetét testében is található egy erősített acélhíd pluszban. Ha az első részt letörik, a betörő akkor sem tud tovább menni, mert az acéllap, ami a betét aljába van építve, nem tud eltörni. Ekkora erő kézileg nem fejthető ki, ha a betét az ajtóban van.

A kínai zárbetétek (amelyek pl. a HiSec, Secdoors ajtóban vannak – színes kulcsos kivitelek) majdnem kézzel törhetők, annyira nincs bennük semmi védelem. Erre már nem fordít a gyártó sem pénzt, sem energiát, sem figyelmet. Nagyon sok kínai ajtón alkalmaznak zárbetét törési módszert a betörők, tudván, hogy a gyári betétek nyitása a legegyszerűbb!

Kínai és izraeli zárbetétek közötti különbség
Kínai és izraeli zárbetétek közötti különbség

Finomnyitás elleni védelem

Egyre népszerűbb a zárpikkelés, finomnyitás és beütőkulcsos gyors zárnyitási módszer, akár speciális célszerszámmal (internetről vásárolva), akár a zárbetéthez a saját nyerskulcsából készítve. Itt nem is adunk további tippeket, csak tájékoztatás jelleggel írjuk le, hogy mégis tudják hová helyezni a kínai betéteket. A sima, 5-6 csapos zárbetéteket, amiket 5-10 ezer Ft között árulnak tucattermékként a kereskedők (papír kódkártyával), ezek ellen a nyitások ellen kb. 10-15 mp-ig (!!!) állnak ellen. Ez pedig elég a betörőnek.

A finomnyitás tulajdonképpen a zárbetét manipulálása egy idegen eszközzel, ami azért megy hamar végbe, mert a zárbetétben lévő csapok pontatlan illesztésűek, mozognak a hengerben és nincs olyan kialakítás bennük, ami esetleg a zárfésűt vagy a beütő kulcsot blokkolná. A jobb zárbetéteket oldalcsapokkal, interaktív csapokkal, kulcsban lévő horonymarással védik meg e módszer ellen.

Az RB zárbetétekben interaktív csapokat, plusz csap a csapban (úszó csaprendszert) rendszert alkalmaznak a finomnyitásos módszer ellen. Jó példa erre a LOCXIS zárbetét, ami kiváló választás lehet. Sokfajta méretben elérhető.

Másolás elleni védelem

A kulcsmásolás elleni védelem azt jelenti, hogy a gyártó levédette a kulcsot, a profilt, a hengert vagy az egészet együtt, így meghatározott ideig megkapta a szabadalmi vagy jogi védelmet. Ezáltal csak rajta keresztül lehet a másoláshoz szükséges nyerskulcsokhoz hozzájutni.

A zárbetéthez egy kódkártya tartozik, melyet a kulcsmásoláshoz vinni kell, csak azután tudja a másoló szakember az ügyfélnek elkészíteni a kulcsát. Ez az ügyfelet védi, hogy ha illetéktelen kezébe kerülne egy kulcs, ne tudjon a tulajdonos tudta nélkül arról másolatot készíteni. A kulcsmásolat a kártyán feltüntettet kódok alapján történik.

Minőségi különbségek

Az izraeli zárbetét, amit mi forgalmazunk, Izraelben készül, jó alapanyagokból, mint pl. réz, rozsdamentes csapok, acélrugók, minőségi alapanyagú kulcs és kulcsfej, EU szabvány méretekben, századmilliméter pontossággal. A kínai betétek kisebbek, rövidebbek, kulcsai nagyon rosszak, ezért is pontatlan a legtöbbször a kulcsmásolás. A zárbetét anyaga ötvözet rézzel, látszik a felületén a gyenge kidolgozás, a benne lévő csapok laza illesztésűek, olajosak. A Mabisz minősítés között is van jó nagy különbség, az izraeli zárbetété 6-os fokozat, a kínaié 2-es.

A fent leírtak alapján érdemes kiválasztani a zárbetétet, ezeket a tényeket fontolóra venni, és biztonság tekintetében, soha nem az ár alapján dönteni!

Kínai és izraeli zárbetétek közötti különbség
Kínai és izraeli zárbetétek közötti különbség