Különböző kulcsprofilok izraeli zárbetéteknél

Az RB Keylocx zárbetétjeiből két különböző profilt forgalmazunk Magyarországon, ami szinte minden bejárati ajtóba kényelmesen beszerelhető. A kulcsok közötti különbség szemmel is látható, még egy laikus ember számára is.

A legszembetűnőbb a kulcsfejen levő műanyag színe, ami az egyik profilnál fekete, a másiknál kék színű. A kulcsszárban feltüntetett kódszám, azaz a profilszám sem azonos, az egyik B6I a másik B7I.Ezek a számok határozzák meg a kulcsszáron végigfutó nut mintázatát. A kulcsszár végében mozgó alkatrész van elhelyezve, ami az úgynevezett interaktív csap, a két profilnál ezek elhelyezkedése is különbözik.

Interaktív csap jelentősége

Ezek a mozgó alkatrészek az úgynevezett aktív csapok, amelyek ugyanúgy funkcionálnak, mint a többi zárcsap, csak ezek két csapból állnak össze. Az egyik duplacsap a hengerben mozog, ahová be van illesztve, a másik a kulcsba van belepréselve egy rugóztatásos módszerrel, profil függvényében különböző helyeken. Szerepük a zárfinomnyitás megakadályozása és a szabadalmi védelem elérése, amivel a zárgyártó levédi magát az illetéktelen kulcsmásolók, kalózok ellen.

Nem is gondolnánk, hogy milyen nagy pénz van a kulcsmásolásban, ha valaki nagyban űzi a szakmát. Az interaktív csap a fekete kulcsos Keylocx kulcs esetében az utolsó, azaz a hetedik csap, ezért is van a szárban a B7I jelölés, míg a kék kulcs esetében a hatodik helyen van elhelyezve, így a kulcson a B6I felirattal van jelölve.

Kulcsfej forma kialakítás, logó, felirat

A két kulcsfej között formára, kinézetre semmi különbség nincs, csak a szín. Mindkét kulcson ugyanazon a helyen helyezkedik el a gyártó logója, a kulcsjelölő furat, és a felirat is ugyanaz, azaz az RB-LOCKS és a do not duplicate patented feliratok. Még a kulcskarikára felfűzhető lyukasztás is ugyanott van. Az RB izraeli zárgyártó különböző színű kulcsokat helyez forgalomba a megkülönböztetés érdekében, illetve a dizájnt is előtérbe helyezi, pláne a világos, élénk piros színekkel. Szerintünk egy jól menő cég saját kulcsai legyenek egyediek, eltérőek a hétköznapiaktól.

A kulcsszár profilja eltérő, ezért nem megy bele az egyik a másikba

Hiába is erőltetjük, nem megy bele a hatos a hetes profilba, hiszen nemcsak a kulcsszáron kimart nut az eltérő, hanem a zárhengerben is másképpen van kialakítva a rész. Ezzel megakadályozzák azt is, hogy bárki lemásolhassa a másik zár kulcsát a szakmán belül. Próbálkozások mindig is voltak és lesznek, de ennek a vége mindig a sikertelenség, azaz a rossz kulcs semmiképpen nem nyitja az adott zárat. Ráadásul, ha a gyár rájön a szabadalom megsértésére, komoly pert akaszthat annak a nyakába, aki ezzel vissza akart élni haszonszerzés céljából.

Miért jó, hogy vékony a kulcs szára?

Azért, mert minden kulcsnyílásba könnyedén belemegy, nincs válla, nem akad meg semmiben, mint a többi kulcs a hazai piacon.

Nagyon sok olyan bejárati ajtó, illetve hevederzár van, aminek az elején forgó rozettát helyeztek el a fúrásvédelem miatt, így ez leszűkíti a kulccsal való könnyed hozzáférést. Az RB Keylocx zárbetét minden zárba kiválóan alkalmas, nem akad, nem szorul, mint a vastag kulcsnyakú zárbetétek.

Fogaskerék, tekerőgomb, vészfunkció szerelhető rá, illetve fő- és vezérkulcsos rendszer alakítható ki belőle. Árát tekintve nagyon jó termék, Mabisz 5-ös minősítést kapott nemrégiben, a másolásvédelme 2030-ig él. Ez annyit jelent, hogy csak a gyári kódkártyával lehet hozzá további kulcsokat készíteni mindkét profil esetében. A kulcsmásolás ára darabonként 4000-4500 Ft körül van. Ezt pontosabban a Kulcskirály kulcsmásoló üzletben kell megkérdezni, ők intézik ezt a feladatot, mert csak náluk van megfelelő nyerskulcs.

A profil különbségek egy országon belül akár több tíz is lehet, mivel széles e szakma, nagy a konkurencia, így lehetőleg mindenki saját profilt akar magának.

rb zárbetét, rb zárbetét Budapest, zárbetét, zárbetét Budapest
rb zárbetét, rb zárbetét Budapest, zárbetét, zárbetét Budapest