Melyik ajtóba, milyen zárbetét való?

A legtöbb bejárati ajtóba cilinderzár van telepítve. A cilinderzár egy zárbetét, ami általában rézből készül. Különböző osztásban gyártják őket, az alapmérettől kedve, a szimmetrikus méreteken keresztül, a leghosszabb méretig bezárólag.

A zárbetétben rugók, csapok, hengerek vannak. Általában 3 vagy 5 kulccsal ellátva gyártja őket a gyártó. A magyar piacon igen széles a választék, különféle gyártók termékei vannak felsorakoztatva.

A vásárláskor a zárbetét méretének a meghatározása fontos, mert ha rövid, beljebb van az ajtósíknál, csúnya, és nem éri el a kulcs a zárat. Ha pedig hosszú, akkor meg nagyon kilóg, így zártöréssel könnyen nyitható a betörők által. A legjobb, ha a régi zárbetétet kiveszik, lemérik. Biztosítói követelmény, hogy vagy az ajtó síkjával, vagy a zárcímerrel egysíkban kell lennie, kívülről/belülről a zárbetétnek. Szintén biztosítói követelmény, legalább két különálló zárszerkezet, jó zárbetéttel ellátva, egymástól kb. 30 cm-re.

A hazai piacon fa-, fém-, műanyag-, kínai-, lemez-, olasz, izraeli bejárati ajtók vannak beszerelve, a legtöbbjük cilindervezérlésű, azaz zárbetét működteti a szerkezetet. Viszont mivel minden ajtó különböző vastagságú, így más méretű, kiosztású zárbetéteket kell az ajtóba tenni a zárbetétcsere során. A zárbetét cseréje nélkülözhetetlen és elengedhetetlen kötözéskor és bérlőváltáskor, lakáskulcs elhagyásakor, illetve ha akadozik a zárban a kulcs, ne várják meg, míg beletörik!

Tollas kulcsos olasz zárak és azok zárcseréje

A tollas kulcsos zárak olasz gyártóktól származnak, de kis mértékben török beszállításból is, ezek pedig a Kale zárak. Az olasz zárak esetében nem betétet kell cserélni pl. kulcsvesztéskor, hanem komplett zárszerkezetet. Kivétel a Dierre és Cisa zárak esetében, ahol elég egy új kulcskészletre feltanítani a zárat.  Így megússzuk az ajtó szétszerelését, illetve a közel 100 ezer forintos zárcsere díját. A tollas kulcsos zárcsere mindenképp szakembert igényel, nem szabd otthon nekiállni, mert a zárszerkezet csere többlépcsős szerelést, többszöri időközbeni ellenőrzést kíván. A test is többirányba záródik, illetve nagyon sokszor igazítani, állítani kell az ajtón, ezért is ment tönkre a benne lévő régi zárszerkezet.

Milyen a jó zárbetét?

A jó zárbetét nem kínai, ebből kifolyólag olcsó már nem is lehet, pláne a mai árakat nézve. A legtöbb zárbetét melyek a betörési kísérleteknek ellenállnak, egy alapméret esetén is 20.000 Ft-nál kezdődnek. Az alapméret pedig kertkapuba, vékony tárolóajtóba való. Egy kínai HiSec ajtóba való zárbetét méret 45/45 mm-ben 28-30.000 Ft-ba kerül. Ezek 5 kulcsos betétek, legalább Mabisz 5 besorolással.

Fúrás-, törés-, savazás-, magkihúzás- és ami a legfontosabb, másolás ellen is védve vannak. A másolásvédelem a zárbetéthez tartozó kódkártyát jelenti. Izraeli zárbetétünk esetén 2030-ig biztosítva van a gyártói kulcsvédelem, ami annyit jelent, hogy a kulcsok sokszorosítását csakis a kártya felmutatásával lehet elkészíteni. Különböző méretű zárbetéteket tatunk az izraeli profil 3 termékcsaládjából. Tehát van kínálat bőven. Ha nem tud dönteni, kérjen segítséget, segítünk kiválasztani a legmegfelelőbbet. Izraeli betétjeink kérhetők extra pótkulcsokkal, fogaskerékkel, vészfunkcióval, vagy belső tekerőgombbal ellátva. Ezeknek külön megvan a maga felára a zárbetét árán felül.