Mennyibe kerül egy törésvédett biztonsági zárbetét a bejárati ajtóba?

Az árát tekintve nem egy középút a vásárláskor, de a Suzukit sem hasonlítjuk össze a Mercedessel, mert ez is egy prémium kategória. Az alapméret 30.000 Ft-tól indul, a felsőbb méretek 40-45 ezer forintot is taksálnak. De 2022-be még komolyabbá válik az SKG zár a kulcsfelépítésben, illetve egyeztetés alatt van a gyártóval a 3 helyett az 5 kulcsos változat piacra dobása. Ezt a zárat kizárólag mi forgalmazzuk hazánkban, csak a kulcsmásolási jog van kiadva partnerünknek. A betétből bárki vásárolhat, magánszemély, szerelő, zárszaküzlet, egyedi igény szerint.

Mitől különbözik egy törésvédett zárbetét formája, kinézete a hagyományos kiviteltől?

Ha szemből megvizsgáljuk a két összehasonlított terméket, semmi nem látszik. A különbség oldalról és alulról vehető észre. A hagyományos betéteknél nincs semmilyen egyedi kialakítás, csak a rézszínű ház és alul a csapok betöltése látható maximum, valamint egy fúrásvédő vídia-tüske. Az SKG törésvédett zár első egy cm-es részébe a gyártó direkt egy bemarást, kikönnyítést helyezett. Ez az első frontvonal a védelemben. Ezt megerősítve, a zárbetét alsó részébe egy kemény acélhíddal kötötte össze a házat, ami megerősíti a zár alsó részét a széttörés ellen.

Az SKG izraeli zárbetét alkatrészei és anyagötvözete minőségibb, mint a népszerű európai modellek, amelyek viszont már Kínában gyártódnak a német anyavállat megbízására.

Hogyan véd, meddig tart a törésvédelem a próbálkozáskor?

A zárbetét törése egy népszerű rongálásos eljárás a betörők körében. Fogót vagy célszerszámot használnak a művelet végrehajtására. Főként az ajtó síkjából kilógó betéteknél alkalmazzák ezt a módot, de sokszor a pajzsot is letépik, hogy hozzáférjenek a szerszámmal a rézből készült zárbetéthez és azt roppantással kettétörik. A letörött külső részt kiveszik, a belső részt benyomják, és akár egy csavarhúzóval a zárszerkezetet egyszerűen visszanyitják. Ez maximum egy perces művelet és nyitva is van a bejárati ajtó!

Nézzük az SKG ellenállóságát!

Az izraeli SKG zárbetétben két darab törésvédelmi frontvonal áll a betörő útjába és nehezíti meg a munkáját, esetlegesen átkergeti őt a szomszéd ajtajához. Még ha ki is lóg az SKG zárbetét és a betörő ráfog a kilógó részre, ekkor szembesül azzal, hogy csak az első 1 cm-ig jutott, mert az (direkt!) letörött. A zár azonban továbbra is állja a sarat. Ilyenkor a legtöbben odébbállnak, hiszen nem sűrűn találkoznak ilyennel, a továbbjutás már nehézkesebb. A legkitartóbbak viszont a dühtől vezérelve még letépik a zárcímert, hogy csak azért is továbbjussanak, és kivitelezzék a zártörést. Itt már azért van feszültség, idegesség, nagyobb az adrenalin, sürget az idő. A SKG zárbetét aljában az acélhíd annyira tartja a két oldalt, hogy sikertelen lesz a művelet, a betét nem törhető ketté, és üres kézzel távozik a betörő. Persze ezzel kárt okozott az ajtón, de legalább nem jutott be!

Felmerül a kérdés, a zárszerviz akkor hogyan nyitja ki ezt.  Minket nem sürget az idő, nincs lebukás, így nagyfordulatú turbó-maróval egy ideig bizonyos helyeken marást végzünk (nem részletezzük), majd az ajtó kinyitása után zárbetétet és kilincset cserélünk. Előfordulhat, hogy a zárszerkezetben is keletkezett kár a betörési kísérletkor, így ilyenkor az is cserélni kell.

Milyen ajtókba, zárakba javasolja a szakértő az SKG zár alkalmazását?

A leggyakoribb betöréses módszer a zártörés, a finomnyitási trükkök különböző interneten beszerzett célszerszámokkal, illetve az ajtóbefeszítés, de ez már nagyon ritka. A betörések 90 százaléka a műanyag ajtóknál, a világító kilincses HiSec ajtóknál, a szintén kínai TerraSec és Secdoors ajtóknál zártöréssel és finomnyitással megy végbe. Ezekből a méretekből adunk el legtöbbet azoknak, akik előrelátóak, vagy betörés áldozatai lettek és a baj után találtak meg minket eme ügy kapcsán. Az SKG zárbetét mind a zártörés, mind a manipulációs nyitás alkalmazása esetén 100 százalékosan védetté teszi a bejárati ajtót.

Választható méretek a dupla törésvédett zárbetétekből

Mercedest sem tud mindenki vásárolni, így az SKG zárbetétre is igaz, hogy nem egy tömegtermék, nem értékesítünk annyit belőle, mint egy erős középkategóriás zárbetétből. Ezért nem is tartunk belőlük akkora méretszortimentet. Egyelőre 13 méret a választási paletta. A jövőben tervezzük ennek a bővítését legalább 20 különféle méretre, hogy a bejárati ajtók 90 százalékát ezzel a betéttel is le tudjuk fedni.

A jelenlegi méretválaszték azért így is lefedi azoknak az ajtóknak a méretét, amibe mindenképp érdemes az SKG betétet beszerelni. Ilyen többek között a 45/45 mm méretű HiSec ajtóba való kivitel. (Ezeket a kínai ajtókat törik fel a legyakrabban a bennük lévő gyenge kínai gyári zárbetét miatt.) Vagy pedig a 40/40 mm méretű, műanyag bejárati ajtókba való betét is jó választás lehet a régi, gyenge, védetlen zár kiváltására.

Az SKG zárbetét a legmagasabb Mabisz besorolással rendelkezik. A zárbetét eleje kikönnyített, letörhető változatú, a zárbetét két részét az alsó acélhíd fogja össze a roppantás elkerülésére és a zár megrongálása, törése ellen. Vásárlás itt.

Mennyibe kerül egy törésvédett biztonsági zárbetét a bejárati ajtóba?
Mennyibe kerül egy törésvédett biztonsági zárbetét a bejárati ajtóba?