Miért ne tegyünk olajat a zárbetétbe?

A zárbetét belsejét, azaz a hengert, illetve a csapokat úgy kell elképzelni, mint a motoroknak a belsejét, ahol a dugattyúk, hengerek olajjal megkenve mozognak egy zárt rendszerben. Ilyenkor a megfelelő kenése megvan a fém anyagoknak, de se ki, se be nem tud jutni idegen anyag, por vagy bármi más, ami tönkretehetné a motor alkatrészeit és töréshez vezetne.

Ettől annyiban különbözik a zárbetét, hogy ez egy nyitott ház, nyitott rendszer. Belekerülhet szennyeződés a henger irányából, ahol a kulcsot behelyezzük, továbbá a tolókavivő felől is. Ha valamilyen por, kosz belekerülne, azt a kulcs a ki-be húzásakor, toláskor ki tudja húzni magával. Amennyiben olajat juttatunk a rendszerbe, lehet, hogy a működés flottabbá válik, de egy idő után a kosz összekeveredik az olajjal, bemocsarasodik, lerakódik, így először a kulcs kezd akadni majd, később már bele se megy a hengerbe és az ajtózár nem fog nyílni, kívül rekednek az ajtón.

Mivel kell a zárbetétet karbantartani?

Mivel a weboldalunk kimondottan izraeli laponmart kivitelű zárakkal foglalkozik, illetve mi csak ezeket forgalmazzuk, így az RB zárbetétekre vonatkoztatva tudjuk mondani, hogy semmivel nem szabad kenni őket, tilos a zárbetétbe bármit is tenni!

A zárgyártó egy nagyon vékony gyári kenőanyagot már behelyezett a gyártás során, mely szilikonos, vazelines fémréteget képez a zárhengerben, illetve az úszó csaprendszerben. Annyit tesznek csak bele, amennyi „felszívódik” a használat során, így több évre biztosítva megvan a megfelelő kenés. Persze mindenkinek több figyelmet kellene fordítania a kulcs használatára, mivel a zsebből szöszmösz, papírzsebkendő foszlány, stb. bekerül a zárba, de általában ezek ki is jönnek a kulcs kihúzásával.

Vannak olyan (olcsóbb) zárbetétek, amelyek durván vannak legyártva, fogazott kivitelűek, nagy tűréssel vannak illesztve, ezekbe speciális zársprayt lehet fújni akadáskor, de ami a 100 százalékos kenést tudja biztosítani, az a grafitpor. A sprayt és grafitot együtt soha nem szabad alkalmazni, vagy az egyiket, vagy a másikat használjuk, a kettőt együtt soha!

Mit tegyünk, ha akad a zár a kulccsal?

Először is járjuk körbe a témát, mi jöhet szóba. Nézzük meg a kulcs felületét, hogy nem ütődött-e meg, nem túl kopott-e, esetleg repedt vagy ferde. Ezek nagyban befolyásolják a zár működését. Vizsgáljuk meg a zárbetétet is kiszerelt állapotban szemrevételezéssel, hogy van-e valamilyen olyan nyom rajta, ami a túlhasználásra utalhat, mert ilyenkor egyértelmű a csere. Javítani nem szabad a mai zárbetéteket!

Sokszor az is előfordul, hogy nem magával a zárbetéttel van probléma, hanem a zárszerkezetnek a zárórészei mentek tönkre és ezek okozzák a nehézkes kulcselfordítást a zárbetétben. Továbbá azt is ellenőrizzük, hogyan viselkedik az ajtózár a zárbetét kulcselfordításakor, mind az ajtó nyitott állapotában, mind zárt állapotban. Ha nyitott állapotban jól működik, akkor elképzelhető az ajtó elmozdulása, mert a zárnyelv nem találja a helyét a tokba. Ilyenkor ajtóbeállítás szükséges.

Összefoglalás a zárbetét kenéséről, karbantartásáról

Lehetőleg vásárláskor olyan zárcilindert kell venni, ami nem igényel karbantartást. Tőlünk tud ilyet vásárolni. A zárbetét gyári kenőanyaggal el legyen látva, erről kérdezze meg az eladót vagy a forgalmazót. Mindig célszerű olyan helyen vásárolni, ahol minőségi zárbetéteket értékesítenek, nem pedig önhöz vágnak egyet, aztán használja azt.

A jó zárbetét esetében is figyelmet kell szentelni a működésre, hiszen a klímát, a cirkót is évente megnézetjük, tisztíttatjuk. A javaslat lehet az, hogy egy erősen szívó porszívóval a zár nyílásából 2-3 havonta távolítsuk el az apró porszemcséket, tovább a kulcsok szárát is érdemes alkohollal végigtörölni. A kulcs épségére vigyázzunk, ne dobáljuk, ne ejtsük le, ne azzal nyissunk fel leragasztott dobozokat vagy éppen sörösüveget!

Ha mégis éreznének valamilyen akadást, szorulást, a fent leírtak alapján célravezető a vizsgálat, illetve az is járható út, hogy beviszik a betétet egy zárszaküzletbe, ahol szétszedik, kitisztítják, átnézik azt, valamint, ha szükséges, átkódolják egy új kulcskészletre, ha a rendszeres használatból adódóan emiatt akad a zár.

Ha további kérdése van, hívjon minket vagy írjon nekünk emailt!

06-30-265-5531

zarszerviz365@gmail.com

rb zárbetét, rb zárbetét Budapest, zárbetét, zárbetét Budapest
rb zárbetét, rb zárbetét Budapest, zárbetét, zárbetét Budapest