Milyen biztonsági zár való az ajtónkba

Mai blogunkban kicsit részletesebben ismertetjük a zárbetéteket, zárvédő pajzsokat. Melyiket érdemes megvenni és az kb. mennyibe kerül? Ezek ismeretével nagymértékben lecsökkenthető a zártöréses betörések száma, a rossz méretű zárbetétek alkalmazása.

A zárvédő/törésvédő pajzs és szerepe

Akár új ajtóról van szó, akár már meglévőről, a legolcsóbb megoldás egy törésvédő pajzs felszerelése lehet. A zárbetétet ilyenkor nem feltétlenül szükséges kicserélni, csupán a siltet, azaz a takarólemezt. Hogyan lehet ezzel lecsökkenteni a betörő esélyeit? Sok helyen a zárbetét általában 0,5-1,5 centiméterre kilóg az ajtó síkjából (vékony ajtóknál elsősorban), ami megkönnyíti a betörő munkáját, ugyanis egy célszerszám (akár egy fogó) segítségével könnyen hozzáfér a zárbetét oldalához, és el tudja azt törni. A zárvédő pajzs nem más, mint egy olyan vastag fém takarólemez, amely megakadályozza, hogy hozzáférjenek a kilógó zárbetét oldalához. Így mindössze 4000 – 5000 forintos beruházással megnehezíthető a betörő dolga.

Persze nem mindegy az sem, hogy a pajzs anyaga miből készül. A vékony alumíniumlemez pajzsok felejtősek, pláne, amelyeket nem átmenő csavar tart. Ezek könnyen kicsavarozhatók, letörhetők egy mozdulattal, így a zárbetét máris hozzáférhető, és jöhet a zártörés. Érdemes vastagabb pajzsokba befektetni, amelyek átmenő csavarral rögzíthetők, azaz a külső pajzsot a belső tartja. Persze ezek ára magasabb, kb. 8000 forinttól indul.

Fúrhatatlan zárbetétek

Rendkívül jól hangzik a „fúrhatatlan zárbetét” szó, de jó, ha még idejében tisztázzuk: ilyen gyakorlatilag nem létezik. Idő, türelem és fúrószár kérdése, de minden zárbetét megfúrható. A „fúrhatatlan” szó ez esetben inkább azt jelenti, hogy nagyon nehezen fúrható. Találkoztam egyszer egy olyan vevővel, aki felháborodva mutatta, hogy a fúrhatatlan zárbetétet ő, saját maga megfúrta otthon.

– Ez igen! Mennyit foglalkozott vele? – kérdeztem tőle.

– Kábé egy óra alatt megvolt, titán fúrószárral – felelte.

A beszélgetésből kiderült, hogy két darab fúrószárat használt el a munkához. Végül megegyeztünk abban, hogy egy betörő valószínűleg nem fog egy óra hosszáig fúrni a lépcsőházban. Tehát a fúrhatatlan zárbetét remek találmány, de „csak” megnehezíti a betörő munkáját. Ez viszont sokszor éppen elegendő ahhoz, hogy feladja. A fúrás és savazás elleni védelemmel ellátott, már jobb minőséget képviselő zárbetétek alsó kategóriája 5 ezer forint körüli összegbe kerül, de aki valóban megbízhatót akar, az 20 ezer forint alatt ne is keresgéljen! (Fenti összegek alapméretre értendők, ami 30/30 mm!)

Fúrtpontos kulcsok

Ha profi betörővel van dolgunk, azaz a betörést szakmaként űző, felkészült, felszerszámozott és elszánt profival, akkor bizony nekünk is agyafúrtabb eszközökhöz kell nyúlnunk. Profi betörők ugyanis nemcsak törik, nemcsak fúrják a zárat, hanem ahol szükséges, ott hangtalanul, rongálás nélkül, néhány perc leforgása alatt zárfésűvel, rezegtetéssel vagy kopogtató módszerrel nyitják ki a zárat. Legalábbis a hagyományos, többnyire egytollas kulcsos zárakat, illetve a gyenge minőségű cilinderes zárakat. Ennek ellenszereként találták fel a fúrtpontos kulcsokat, amelynek legfőbb ismertetőjelei az oldalán található különböző nagyságú furatok. Ezek a zárbetétek a zárfésüléses módszerrel már nem nyithatók olyan könnyen, így ezzel inkább nem is próbálkoznak. (Ám a zártöréses technika még mindig ott van.)

Kártyás kulcsok

Előfordulhat, hogy nem egy ismeretlen betörőtől szeretnénk megvédeni értéktárgyainkat, hanem olyan személytől, akinek korábban kulcsa volt az ingatlanunkhoz, de valamiért visszakértük tőle. A kisördög mégis ott motoszkál a fejünkben, hogy akár le is másoltathatta a kulcsot, amíg az eredeti nála volt. Ez esetben a legjobb megoldásnak a zárbetét cseréje tűnhet, de fölösleges lenne emiatt túl nagy költségbe verni magunkat. A kártyás másolásvédelemmel ellátott kulcsok ugyanis épp ezt a problémát küszöbölik ki. Amennyiben ilyen betétet vásárolunk (amit egyszer kell megvenni, bár legtöbbjük a drágább kategóriába tartozik), akkor kapunk hozzá egy kódkártyát is. A kulcsot csak a szakszerviz, vagy a szerződött képviseletek tudják lemásolni, de kizárólag annak a személynek, aki a hozzá tartozó kártyát fel tudja mutatni. Kártya hiányában ilyenkor nincs kulcsmásolás!

És akkor melyiket válasszuk?

Ezek után már csak az a kérdés, hogy melyik zárbetétet lenne érdemesebb megvásárolni. A fúrhatatlant, a fúrtpontos kulcsos változatot, netán a kártyás másolásvédelemmel ellátott darabot? A jó hír az, hogy a fenti tulajdonságok együtt is megtalálhatók néhány zárbetétben.

Zárszervizes múlttal és tapasztalattal rendelkezve mi azt ajánljuk, hogy ha igazán megbízhatót szeretnének, akkor olyan zárbetétet válasszanak, amelyben az összes feltétel egyszerre érvényesül. Ezek a prémium kategóriás zárbetétek már a 20 ezer forint feletti árkategóriában mozognak, ami igen soknak tűnhet a hagyományos 2-3-5 ezer forintos betétekkel összehasonlítva. De ne feledjék, hogy az értékek és a család biztonsága is függhet a zárbetéttől! Válasszák a prémium kategóriát, ilyen pl. az izraeli RB LOXCIS vagy RB SKG zárbetét!