RB LOXCIS másolásvédett kulcs a biztonságért

A másolásvédelmet az ügyfelek érdekében találták ki. A másolásvédett zárbetétekhez mindenféleképpen tartozik egy úgynevezett kódkártya, ami leginkább egy bankkártyához hasonlít. Ezen a kártyán megtalálható a gyártó cégnek a logója, felirata, a cég színeiben, valamint egy betűkből és számokból álló sorszám. A kulcsmásoló szakember ezen sorszámok alapján üti be a speciális kulcsmásoló gépbe a kódokat, ami automata üzemmódban bevágja a megfelelő kulcsvágást a gyári nyerskulcsba.

A másolásvédelemmel rendelkező zárbetétek kulcsai mindenféleképpen valamilyen speciális furattal vagy mozgó alkatrésszel rendelkeznek. Ezeket a furatokat vagy mozgó alkatrészeket maga a zárgyártó vállalat helyezi a nyer kulcsokba, és erre a nyerskulcsra végzi el a kulcsmásoló szakember a kulcsvágást. Amikor ilyen automata kulcsvágó géppel történik a „másolás”, akkor nem is kulcsmásolás történik tulajomképpen, hanem egy új kulcs készítése, ami az eredeti gyári kulccsal mindenben megegyezik.

Mit jelent a másolásvédelem? Mi ellen véd?

Általában a másolásvédelem szabadalmi- vagy jogi védelemhez kötött, így a másolásvédelem lejártáig a nyerskulcsokat csak a gyártó tudja biztosítani a kulcsmásoló (vagy forgalmazó) partnereknek. Egyéb nyerskulcsgyártó vállalatok ilyen kulcsot nem gyárthatnak, ezért nem lehet a kulcsot lemásolni csak olyan helyen, ahol a megfelelő nyerskulcsok a rendelkezésre állnak.

Sajnos vannak azonban olyan zárbetétek, amelyekhez, bár jár kártya, de azoknak semmi értelme nincs, mivel a védelem már lejárt és a zárbetét nyerskulcsai szabad forgalomban vannak. Ez azt jelenti, hogy a nagy nyerskulcsgyártó vállalatok is legyárthatják az adott kulcsot. Egy laikus, átlagos vásárló semmiféleképpen nem fogja tudni sehonnan megállapítani, hogy a kulcsok rendelkeznek-e másolásvédelemmel, így javasoljuk a speciális zárbetétek zárszaküzletben vagy zárszerviz cégen keresztül történő beszerzését.

Miért másoltassunk kimondottan kulcsmásoló specialistával?

Mi azt ajánljuk, hogy másolásvédett vagy bármilyen egyéb kulcsok másolása esetén forduljanak speciális zárszaküzlethez, illetve olyan helyre menjenek másoltatni, ahol zárakkal kulcsokkal foglalkoznak. Ez egy külön szakma, ehhez érteni kell, szaktudás szükséges hozzá, megfelelő nyerskulcs választék szükséges hozzá, továbbá speciális profi kulcsmásoló gépek kellenek, amelyek megfelelően karban vannak tartva, ugyanis fentiek hiányában pontatlan kulcs készül, ami vagy nem fogja nyitni az ajtót, vagy idővel tönkreteszi a drága zárat, zárbetétet. Semmiféleképpen ne másoltassanak kulcsot olyan helyen, ahol cipő javítással vagy cipzár cserével foglalkoznak!

Hol másolják az RB másolásvédett kulcsokat?

Az RB LOCXIS kulcsok másolását Magyarországon kizárólag a Kulcskirály zárszaküzlet végzi el. Egyedül ők kapnak a gyártól speciális nyerskulcsot, amelyben a mozgó alkatrész már benne van. Ennek a zárbetétnek a kulcs másolása, illetve a szabadalmi védelme 2030-ig garantált. Ez annyit jelent, hogy ezen dátum előtt semmilyen más nyerskulcsgyártó vállalat nem gyárthat RB LOCXIS nyerskulcsot, azaz semmilyen más kulcsmásoló nem fog tudni ilyen kulcsot lemásolni, mivel nincs mire.

A másolásvédett kulcsok használatát azoknak az embereknek ajánljuk, akik gyakran adják oda a lakáskulcsot másoknak, pl. takarítónő, festő vagy esetleg leraknak egy kulcsot vész esetére ismerősöknél, barátoknál. Ilyenkor a kulcs alapján a másolás kizárt, ezért biztos lehet abban, ha a bejárónő visszaadta a kulcsot, nála nem maradt semmilyen másolat, amivel esetleg visszaélés történhet. Célszerű pl. költözésnél vagy lakásfelújításnál is ilyet használni már, mert pl. amíg a kötöztetők berakják a lakásba a holmit, vagy a munkások elvégzik az adott munkát, szintén kizárt, hogy valamilyen úton-módon kulcsmásolat készüljön a lakáskulcsról. Emlékezzenek: kártya nélkül nincs kulcsmásolás!

rb zárbetét, rb zárbetét Budapest, zárbetét, zárbetét Budapest
rb zárbetét, rb zárbetét Budapest, zárbetét, zárbetét Budapest