Vészfunkciós ajtózárbetét, hogy ne zárja ki magát

Sokan nem tudják pontosan, hogy ez a szakmai kifejezés mit is takar.

Gyakran előforduló helyzet az, amikor valaki hamarabb hazaér a családból, majd bezárja az maga mögött az ajtót, és benne hagyja a kulcsot. Így, aki másodiknak érkezik haza, nem tudja kívülről a kulcsával kinyitni a zárat, ezért a bent lévő személy jelenléte szükséges az ajtó kinyitásához.

Amikor a biztonságról van szó, ez nagyon jó dolog, ám a legtöbbször mégis bosszúsághoz vezethet. Például, ha az a családtag, aki rázárta magára az ajtót, valamilyen okból kifolyólag nem tud az ajtóhoz jönni, akkor a többiek nem tudnak bemenni.

A fent említett problémák elkerülése érdekében, érdemes a vészfunkcióval ellátott zárbetétet használni, amellyel a fenti problémák kiküszöbölhetők. A vészfunkciós alkatrész tulajdonképpen egy nagyon jó találmány, ami több esetben is kiválóan alkalmazható. Ilyen pl. a becsapódott ajtó esete, ha van tartalék kulcs és kívülről gomb van.

Vagy éppen, ha valaki rosszul van a lakásban, akkor kívülről a hozzá tartozó kulccsal szintén nyitható a zárbetét (családtagok kulcsai például). Sokszor előfordul, hogy egy kisgyerek belülről ráfordítja a kulcsot vagy éppen tekerőgombot, de ha van valakinél tartalék kulcs, akkor ez is könnyen nyitható, nem kell szétfúrni a zárbetétet, majd újat venni.

A vészfunkciós zárbetét több néven is ismert. Ilyen a duplakuplungos zárbetét, pánikfunkciós zárbetét, vésznyitó funkciós zárbetét. Ezek mind azokat a kívül-belül kulccsal nyitható zárbetét kifejezéseket takarják, erre utalnak.

A vészfunkciós zárbetétek akkor is nyithatók, ha az ajtózár belülről be van zárva, és a kulcs el van fordítva. Kívülről ilyenkor egy másik kulccsal nyitható a zár, még akkor is, ha a kulcs belülről benne van a zárban.

Utólag felszerelhető vészfunkció

A vészfunkció gyárilag nincs beszerelve a zárbetétbe, de bármelyik méretű RB LOCXIS, SKG vagy Keylocx betétre rászerelhető. Tulajdonképpen ilyenkor a zárbetét tolókavivőjét cseréljük ki egy gyárilag beépített tolókavivős rugós hajtásra, ami a kívül-belül kulcsos nyitást tudja produkálni.

Kínálatunkban a zárbetétek különböző kivitelben érhetők el, ilyen a vészfunkciós zárbetét is. Ezek a zárbetétek a normál zárbetétek gyakori problémáit küszöbölik ki. Ez kizáródáshoz vezethet, mivel egy sztenderd zárbetét esetében, egy belülről bezárt ajtó kívülről kulccsal nem nyitható. A belülről benne maradt kulcs problémáját a zárbetét esetében az izraeli RB gyár egy speciálisan kialakított, rugós, duplakuplungos zárszakállal oldotta meg. A vészfunkciós zárbetéteket dupla-kuplungos zárbetétnek is nevezik szakmai berkekben. Nagyon hasznos lehet idős, beteg emberek számára, akik gyakran benne felejtik a kulcsot a zárban, és az ápolásra helyszínre érkező személy nem tud ilyenkor bemenni, ha nincs a zárbetétben vészfunkció.

Amikor az ügyfél kiválasztja a számára megfelelő zárbetétet, nagyon sok szempontot kell szem előtt tartani. Soha nem az olcsóság (ár) alapján kell választani ilyenkor, hanem hogy milyen védelmi rendszerekkel van a zárbetét ellátva, és ezek mire jók, mert a zár a biztonságunkat szolgálja.

Az alábbi videó megtekintésével ráláthatnak az Izraelben gyártott zárbetét középső zárszakállának a kicserélésére, a vészfunkció kialakítására és megtapasztalhatják ennek előnyeit.

Nagyon kevés zárbetétbe lehet vészfunkciót szerelni, pláne nem ilyen gyorsan! Ezzel az eljárással akár egy benne hagyott kulcs esetén is, az ajtón kívülről egy másik kulccsal be lehet jönni. Értelemszerűen a zárbetét saját kulcsára gondoltunk, nem egy bármilyen idegen kulcsra!

Sok olyan zárnyitási munkánk volt már, amikor elaludtak a lakásban és nem hallották a kopogást, vagy sajnos rosszullét lépett fel. Ezekre az esetekre van kitalálva a kuplungos zárbetét, vagy más szóval a vészfunkció, angolul az emergency cam.

Ha tetszett a videó és szeretnének ilyet, hívjanak!

Zárszervizünk gyorsan és hatékonyan kialakítja az izraeli zárbetét család bármelyikéből a vészfunkciót.

06-30-265-5531