Zárbetét karbantartása

A zárbetét karbantartása szakmai szemmel egy elég összetett dolog. Ezért is tartjuk fontosnak jelen írásunkat, mert elolvastunk különböző cikkeket, különféle portálokon, és mondhatni rosszabbnál rosszabb tanácsokat osztogatnak, nyilvánvalóan hozzá nem értő újságírók, ezzel kapcsolatban. Amiket ott írnak nem a karbantartásra vonatkozik, hanem inkább arra, hogy hogyan tegyük tönkre a zárbetétet.

Egy szoruló kulcsnak a működésére az egyik női portál pl. azt javasolja, hogy háztartási zsírt vagy étolajat vegyünk elő, és próbáljuk meg azzal kiküszöbölni a problémát. Ezek rendkívül rossz praktikák, hiszen a zárbetétben (zárbetét függvénye) a kopás, súrlódás során a csapokról, a hengerből, illetve a kulcsokról nagyon finom puha porréteg keletkezik. A gyárilag beletett kenőanyag folyamatost kenést biztosít. Ha ebbe a gyárilag kenéssel ellátott és felgyülemlett porral teli zárhengerbe olajat vagy zsírt juttatunk be, akkor az el fogja tömíteni azt, és így nem fog egyáltalán működni.

Ezt úgy képzeljük el, mintha a motor blokkjába homokot szórnánk, így az olajos homok mocsaras állagúvá válik, és csak sérüléseket okoz a belső részekben, majd egy idő után beáll a blokk.

Cilinderzár tisztítás grafitporral

Talán az egyik legjobb megoldás ilyenkor a grafitpor, amelyet a cilinderzárakhoz használunk akadás és szorulás esetén. Ezt főként zárszaküzletben lehet megvásárolni, egy kis műanyag flakonban, szórófejes kivitelben. Ha ez túl nagy kiszerelésnek tűnik, akkor kisebb zacskós, néhány grammos kis kiszerelésben is meg lehet vásárolni a grafitport, néhány száz forintért.

Ha ez bármilyen ok miatt nem kivitelezhető, akkor egy ceruzának a grafit végét finoman végighúzogatjuk a kulcs-száron, mintha rárajzolnánk valamit, ezáltal grafitpor keletkezik, ami megfelelően beporozza a kulcsot, és a kulccsal a grafitpor bevihető a zárbetét hengerébe.

Mielőtt azonban ezt a műveletet elvégeznénk, tisztában kell lenni a zárbetét típusával, márkájával, mert pl. egy kertkapuban lévő Elzett zárbetét kb. 1000 forintba kerül, ebből érdemesebb inkább egy újat vásárolni.

Zár-spray használat

Vannak ún. zárspray-k, amik befújáskor egy nagyon vékony filmréteget képeznek a zárbetétekben. Ezek speciális szórófejjel vannak ellátva, ilyen pl. a Mul-T-Lock spray, Abus spray. Ezek alkalmasak a kenésre, de itt is kell ügyelni a mennyiségre és az adagolásra.

Pl. a Mul-T-Lock spray kiválóan alkalmas a Mul-T-Lock MT5 zárbetéthez, sőt ennél évente egyszer követelmény is a spray használata a megfelelő működés érdekében, ami a csapoknak, a kígyómarásnak a kulcson könnyebb csúszást biztosít. A lényeg minden esetben, hogy a lehető legkisebb mennyiségben kerüljön kenőanyag a zárbetétbe bejuttatásra, hiszen a sok kenőanyag károsan hat a zárbetét működésére.

A jobb gyártók a zárbetétek csomagolásán feltüntetik a zárkarbantartási tudnivalókat, de a normális, komolyabb zárbetéteknél semmilyen karbantartást nem kell eszközölni, olajozni, zsírozni pedig szigorúan tilos őket!

WD40 – Isten őrizz!

A hazánkban nagy népszerűségnek örvendő WD40 csavarlazító szinte mindenre jó, zárszerkezetek kenéseire, nyikorgó ajtókra, kertkapu zsanérjainak kenésére. A WD40 az olajoknál jóval hígabb, és jól oldja a zsíros, olajos lerakódásokat, így az előbb felsorolt akadásokat tökéletesen kitisztíthatjuk vele. Továbbá még számos dologra jó, ennek utána lehet olvasni a neten. Viszont A ZÁRBETÉTEKBE NEM SZABAD BELEFÚJNI, NEM AJÁNLJUK, AKI EZT MONDJA AZ NEM ÉRT A ZÁRBETÉTEKHEZ!

Lehet, hogy az azonnali akadást megszünteti, mert a kiszáradt, letapadt, elkopott zárbetét csapjai lehet, hogy életre kelnek, és működőképessé válik ismét a zárbetét, de ezzel megindítjuk azt a koszréteget is, ami az évek alatt lerakódott, és ez eldugaszolja a szerkezet belsejét, ami majd véglegesen leáll.

Ezt mi is kipróbáltuk egy kb. 10 éves Elzett zárbetéten. A kulcs folyamatos ki-be húzogatásával egy fehér papír zsebkendőt percek alatt feketévé tettünk, ami alátámasztja szakírásunkat a lerakódott koszmennyiséggel kapcsolatban.

rb zárbetét, rb zárbetét Budapest, zárbetét, zárbetét Budapest
rb zárbetét, rb zárbetét Budapest, zárbetét, zárbetét Budapest
rb zárbetét, rb zárbetét Budapest, zárbetét, zárbetét Budapest

Zárbetét tisztítás

A zárbetét otthoni tisztítása senkinek nem ajánlott, hiszen maximum odáig juthat el egy nem szakember, hogy az ajtóban lévő rögzítő csavart kitekeri és a zárbetétet kihúzza. Innentől kezdve azonban nem tud mit kezdeni vele, mert a zárhenger rögzítő gyűrűjét nem tudja-, illetve nincs mivel leszednie. Mint már említettük, csakis olyan zárbetéteket szabad szétszedetni szakemberrel, ahol esetleg azonos- vagy főkulcsrendszer van, vagy interaktív csapos, drágább zárbetét esetén. A mai fogyasztói társadalmamban egy zárbetét csere sokkal gyorsabb, hatékonyabb és olcsóbb módszer, mint a tisztítás.

Nézzünk egy példát. Ha van egy Mul-T-Lock Interactive zárbetét és akadozik a zár záráskor, nyitáskor, akkor vigyük be egy zárszaküzletbe a betétet. A kulcsmásoló szakember széthúzza a zárhengert, kirázza belőle az interaktív csapokat, kitisztítja a hengert, a rugókat, rotort, esetleg hengert cserél benne, igény esetén, egy újabb kulcskészletre átkódolja, és a következő 10 évben nem lesz vele gond. Számszerűleg ez egy izraeli zárbetét esetében a következő. Újonnan a zárbetét ára 22-45 ezer forintba kerül, míg egy zárbetét-tisztítás zárszaküzletben, szakember által, 5-6 ezer forintot képvisel. Tehát egy minőségi zár tisztítása, karbantartása abszolút kifizetődő.

Az általunk forgalmazott izraeli RB LOCXIS zárbetét gyárilag rendelkezik kenéssel, így ezek nem igényelnek semmilyen további karbantartást, sem kenést! Ha bármilyen akadást, szorulást érzékel, hívja zárszerviz vonalunkat: 06-30-265-5531

A mi zárbetétünk persze nem hasonlítható össze egy sima, hagyományos zárbetéttel, mert sokkal összetettebb és bonyolultabb a felépítése, működése. Ám több, mint valószínű, hogy ezért is bírja tovább, mint egy sima, fogazott vagy egyszerű lapon mart zárbetét.

Szinte bármilyen kialakítású zárbetétet lehet karbantartással megjavítani, akkor, ha ezt érdemes, legyen szó bejárati ajtó zárbetétről, hevederzár-betétről, Superlock zárbetétről, vagy többpontos ajtók zárbetétjeiről. HiSec, Secdoors, kínai ajtók zárbetétjeit azonban nem érdemes, azokat csakis cserével lehet működőképessé tenni!

Amennyiben jó minőséget akar, és hosszútávú, biztonságos, megbízható működést szeretne, akkor vásároljon tőlünk közvetlenül RB LOCXIS interaktív csapos, törésvédett, másolásvédett, gondozásmentes, MABISZ által bevizsgált, prémium zárbetétet, így karbantartási gondja biztosan nem lesz a jövőben!