RB bejárati ajtózárbetét méretek

A zárbetét kiválasztása mindig minőség és ajtóvastagság függvényében történik.

A mi esetünkben, a minőség megválasztása már megtörtént, mert az RB zárbetét egy olyan prémium kategóriát képvisel, amely biztonsági funkciókkal 100 százalékosan ellátott. Az általános dolgokon felül (mint pl. fúrásvédelem, savazás elleni védelem), rendelkezik különböző, felsőkategóriás zárbetétre vonatkozó, magas szintű biztonsági technológiákkal is.

Ilyen például, a mindkét oldalról védett, ún. break-secure törésvédelem, vagy az RB zárbetétben lévő interaktív csaprendszer, ami a finomnyitást és a manipulációs zárnyitást 100 százalékosan kizárja! Továbbá a másolásvédelem, a kulcsban lévő mozgó alkatrész alkalmazása miatt, és nem utolsósorban, a minőségi kialakítás és a széles méretválaszték.

De térjünk vissza az RB zárbetétek méretéhez, hogy hogyan tudjuk a pontos méretet kiválasztani és lemérni.

Az RB zárbetét méretét úgy tudjuk pontosan meghatározni, pl. egy műanyag kilincs-emelős ajtónál, hogy a külső- és belső címke/kilincs-garnitúra külső széleivel egy síkban kell lennie.

A zárbetét rendelkezik törésvédelmi funkcióval, és ha esetleg mégis kilóg, a letört résszel a betörő úgysem tud mit kezdeni, mert utána sem tudja kinyitni az ajtót. Viszont az RB a saját kulcsával, ettől függetlenül, még ki lehet nyitni a zárat. Erről részletesebben az RB LOCXIS zárbetét menüpontban olvashatnak.

Tehát a mérés pontos elvégzéséhez először a zár előlapján lévő rögzítő furatból kell a csavart kitekerni, majd ki kell húzni a zárbetétet a zárszerkezetből. Így már meg tudjuk mérni a rögzítő furat közepétől, az A illetve B oldali távolságokat.

Vékony ajtóknál általában kisebb a méret, rövid a zárbetét, így az A és B oldal általában egyforma, pl. 30/30 vagy aszimmetrikus pl. 30/35mm. Vastagabb ajtóknál, mint pl. a HiSec ajtó, lehet akár 30/40, 30/55 vagy akár 45/45mm is a méret.

Az RB gyár a doboz oldalán feltünteti a zárbetét méretét. Az izraeli zárbetéteknél általában a 30mm-es oldal 31mm-rel kezdődik, ez a rövidebbik oldal, a hosszabbik oldal pedig 40, 55, 45, stb. bármilyen méret lehet.

A régi zárbetét kiszerelése után az új RB zárbetétnek könnyen bele kell menni a szerkezetbe. Mielőtt meghúznánk a rögzítő csavart, próbáljuk ki, hogy tökéletesen működik-e, nem akad, nem szorul, mert így nem lesz probléma a zárbetéttel.

A zárbetét többi mérete megegyezik az európai sztenderd méretekkel. Nem csak sima tolókavivős zárbetétet tudunk az ajtóba tenni, hanem akár tekerőgombos kivitelt belülről, vagy pedig fogaskerekes meghajtásút különböző típusú hevederzárakba, Turul rendszerű biztonsági ajtókba, illetve a Magyarországon legtöbbet beszerelt, Superlock és Mul-T-Lock többpontos bejárati ajtókba.

Ha otthon szeretnék megoldani az RB zárbetét cserét, mert megvásárolná az üzletből, akkor többször is ellenőrizni kell a pontos méretet, de egyszerűbb egy zárszerviz céghez fordulni, aki biztosítja a szerviz ellátást, és igény esetén az otthoni zárak összekódolását is meg tudja oldani.

Szakszerű zárbetét csere

Egy zárbetét cseréjéhez nem kell atomfizikai tudomány vagy doktori disszertáció, hiszen kilazítom, kiveszem, visszateszem, meghúzom és már működik is. Kb. egyperces a művelet, ha megvan az új zárbetét és méretében is passzol.

Igen ám, de vannak olyan esetek is, mint pl. a HiSec kínai ajtó zárbetét cseréjénél, ahol a betét eltávolításához a kilincsgarnitúrát szét kell szedni. Itt egyáltalán nem mindegy, hogy milyen méretű a zárbetét. Majd, ha szembesülünk azzal, amikor a zárbetét nem megy a helyére, jön a fejvakargatás, de beleerőltetjük, meghúzzuk és nem fordul el a kulcs.

Vagy pl. a Mul-T-Lock ajtónál, ahol a rögzítő csavar kitekerése után a zárbetét megmozdul, de nem jön ki, és már vissza se megy a helyére. Például azért, mert a törésvédőt le kell először szedni, majd a belső kilincsgarnitúrát. Ez csak két példa, a száz közül, amikor a zárbetét csere akár az egész hétvégét katasztrófává változtatja, majd hétfőn viszik vissza a boltba a zárbetétet, melynek a csomagolása saláta és olajos, a zárbetét és a kulcsok összevissza vannak karcolva és a boltban már nem veszik vissza (teljesen jogosan!).

Gondolja végig, hogy akar-e ezzel kínlódni, vagy egy profi zárszerviz céget választ, akik gyorsan, szakszerűen, felkészülten, rengeteg tapasztalattal és garanciával elvégzik Önnek a feladatot! Ön dönt! A spórolás néha nem kifizetődő!

06-30-265-5531