Zárcsere és ajtómegerősítés legyen az első

Műanyag ajtók esetében, mint azt már annyi helyen és annyiszor elmondtuk, magának az anyag rugalmasságának és a gyenge záraknak köszönhető a betörések többsége. Mai írásunk alapját egy kedves ügyfelünk története adja, aki a lehetőségeihez mérten meg is rendelte a zárcserét, ám még a zárcsere megléte előtt, tegnap éjjel, betörtek hozzá és kirámolták a lakást.

A műanyag ajtóknál létfontosságú a zárcsere! Már abban a pillanatban, amikor a kulcsot az építtetőtől átvettük érdemes lecserélni a zárat és megerősíteni az ajtót. Sajnos kedves ügyfelünk ezt későbbre halasztotta, miután már elkezdte átköltöztetni az ingóságait az új lakásba. És bár ők még nem laktak ott, de értékek már voltak, amitől szépen meg is szabadították őket.

Persze erre nem feltétlenül sok az esély, de mint látják, előfordulhat. Hogy ez megfigyeléses módszeren alapult, vagy valamelyik munkás hallott valamit és továbbadta, nem tudjuk. Egy a lényeg, hogy az ördög nem alszik, és soha nem lehet tudni, hogy kinek milyen szándékai vannak! Sajnos vannak lelkiismeretlen, rossz emberek, ellenük kell védekezni!

Úgy gondoljuk, hogy amikor több tízmillió forintról beszélünk egy lakóház esetében, akkor azt az 50-100-150 ezer forintot nem szabad sajnálni a megerősítésekre. Erősíteni kell a bejárati ajtót a befeszítés ellen, továbbá a hátsó teraszajtót és az ablakokat is, hogy ne adjanak esélyt a betörőknek. Tudjuk, hogy ilyenkor fogyóban a pénz, de soha nem a biztonságon kell spórolni!

Szegény ügyfelünknek tegnap éjjel másfél millió forint kárt okoztak, ekkora értékben emeltek el vagyontárgyakat a helyszínről, mégpedig egy olyan lakásból, ahol még nem lakik senki!

Ha ezt a másfél milliós kárt összevetjük egy ajtómegerősítés megejtésével, befeszítés-gátlók felszerelésével, vagy inkább egy 300 ezer forintos, egyedi gyártású, bejárati acélajtó beszerelésével, akkor mindenképpen az utóbbiakat érdemes választani, mert akkor nem visznek el semmit.

Sajnos azonban mindenki felfelé törekszik, többet szeretne és sokszor a legutolsó helyre csúszik vissza a biztonság, illetve a zárcsere. Pedig ennek kellene lennie az elsőnek!

Így a műanyag ajtóval rendelkezőknek javasoljuk, hogy gondolkodjanak, mielőtt késő lesz! Első a zárcsere, a hevederzár szerelés, az ablakok biztosítása, és csak ezután lehet bármit is költöztetni az immár biztonságos kis fészekbe.

És hogy ne mondják, hogy nekünk könnyű, mert értünk hozzá, íme a mi történetünk. Jelen sorok írója is műanyag bejárati ajtóval rendelkezik, bár gondoltam egy egyedi acélajtó beszereltetésére a mostani helyett, de eddig még nem jutottam én sem el. Ugye, ismerős a gondolkodás? Tudom, hiszen én is így voltam vele. Kellett a pénz máshová.

Ám a többséggel ellentétben, az első dolgom az volt, hogy egy függőleges hevederzár ment fel az ajtóra, és egy prémium zárbetét ment bele a zárba. És bár a barna hevederzár nem szép a fehér ajtón, de számomra a biztonság előrébb való, mint hogy a nappalitól viszonylag távol lévő ajtó hogyan néz ki. Ezen legalább nem jönnek be! Arról már nem is beszélve, hogy a második körben az összes teraszajtóra és ablakra befeszítés-gátlót szereltettem fel. Még az emeletiekre is! Nem atombiztos megoldás ez sem, de annyi macera van vele, hogy ha éjjel próbálkoznak, biztos felébredünk. Ha meg nappal, akkor meg inkább mennek a szomszédhoz, akinél ezek nincsenek felszerelve.

Gondolkodjanak, ne ezen spóroljanak, hosszútávon mindenképp megéri!