Zártörési módszerek bejárati ajtóknál – hogyan tudunk védekezni

A zártörési módszert főleg azoknál az ajtóknál alkalmazzák, ahol kilóg a zárbetét, nincs a zárbetét elején kikönnyítés vagy az aljában végigfutó acélhíd a törés ellen, illetve, ha a zárat védő címkegarnitúra gyenge anyagból készült. A védekezés csak akkor praktikus, ha a pajzs masszív, azaz erős anyagból van, a zárszerkezetben lévő zárbetét törésvédett, így a törés során csak az első rész szakad le. Vagy pl. megfelelő védelem lehet az SKG acélhidas cilinder változat, hiszen itt el sem tudja törni a betörő a célszerszámmal a betétet.

A védekezés mindig célszerű, meg kell előzni a bajt, elkerülni a felesleges problémákat. Mindig a betörő előtt kell járni egy lépéssel. Ha nem túl biztonságos az ajtó, a védelmet fokozni lehet egy jó erős másodzár telepítésével, ami a zárfelfeszítés ellen is fokozottan véd.

A betörő azért azt nem látja, ha ránéz a zárra, hogy a betét törésvédett vagy sem, ezért is áll neki a nyitásnak. Nyilvánvaló, hogy kárt okoz nekünk a kilincsben, a zárbetétben, az ajtón, viszont nem jut be a lakásba, nem okoz még nagyon stresszt, ijedelmet és nagyobb anyagi kárt. Ha van lakásbiztosítás és rendőrségi jegyzőkönyv, akkor a biztosító ezen anyagi károkat megtéríti.

Kínai ajtókba milyen zárbetét javasolt?

Sajnos a kínai ajtók szerkezete, felépítése és a bennük lévő színes kulcsos zárbetét keringőre való felhívás a betörő számára. Rengeteg cikk és írás foglalkozik vele az interneten, hogy milyen könnyedén, milyen rövid idő alatt nyitják ki a rosszfiúk ezt az ajtót, ezzel kárt okozva a tulajdonosnak lelkileg, anyagilag. Vannak egy- és két zárbetétes kínai ajtók. Ajánlott és érdemes ezeknek a gyenge betéteknek a kicserélése, hiszen semmi védelem nincs bennük gyárilag kialakítva, azaz nincs semmilyen visszatartó erő. Egy sima célszerszámmal pillanatok alatt ki lehet őket nyitni. A kínai ajtó egy teljesen új műfaj a bejárati ajtók vonatkozásában. Kb. 10 éve kezdett el beömleni a magyar piacra és az ára miatt olyan népszerűségre tett szert, hogy szinte minden 2. lakás ajtajaként díszeleg – és itt a díszeleg szón van a hangsúly, mert biztonsági funkcióját nem látja el.

Ha vásárolni szeretne megbízható, betörésvédett cilindert, akkor a régi zárbetétet ki kell szerelni a kínai ajtóból, le kell mérni a rögzítőfurat jobb és bal oldali távolságát, ami a zárbetét teljes méretét adja. Kínai ajtó függvényében 4-5 méretről is beszélhetünk, egyszóval fontos a méret!

Tud tőlünk vásárolni magas középkategóriás Keylocx zárbetétet, ebből adunk el a legtöbbet. De ha még magasabb szinten gondolkodunk, szóba jöhet a másolásvédett, duplacsapos LOCXIS kategória is.

Izraeli gyártó, Mabisz minősítés, védett profil

A Rav-Bariach zárbetét- és ajtógyártó vállalat az izraeli Ashkelonban helyezkedik el. Zármúltja több évtizedes múltra vezethető vissza. Kezdetben bejárati ajtókkal, tűzgátló ajtókkal, páncélborítású banki ajtókkal foglalkoztak, de rájöttek, hogy úgy a leggazdaságosabb, ha a saját ajtóhoz zárbetétet is gyártanak. Olyan többpontos zárszerkezeteket készítenek, melyek 3 irányba záródnak. Mul-T-Lock ajtókba kiválóan alkalmasak és az ezeket hajtó zárbetétek fogaskerékkel vannak felszerelve. 

Természetesen európai profilú zárbetéteket is készítenek, melyeket több mint 30 különféle osztásban vásárolunk tőlük, főként Keylocx illetve LOCXIS változatban. Ha valaki a tökéletességre, biztonságra vágyik, akkor limitált méretekben SKG acélhidas törésvédett zárbetétet is tudunk biztosítani.

A cégünk által forgalmazott zárbetétek a legmagasabb 5-ös, 6-os Mabisz besorolást kapták. Mindkét típusú zárunk kártyavédelemmel, másolásvédelemmel rendelkezik. Csak két helyen másolják őket Budapest területén. A védelemre kiemelten odafigyelünk, nyerskulcsot nem adunk ki a kezünkből, nem csinálunk belőle tömegterméket.

Zártörési módszerek bejárati ajtóknál – hogyan tudunk védekezni
Zártörési módszerek bejárati ajtóknál – hogyan tudunk védekezni