Gyárlátogatás

Gyárlátogatáson voltunk az izraeli RB ajtó- és zárgyártó vállalatnál. Volt szerencsénk személyesen látni, hogy ez a vállalat nem egy kicsinyke, Izrael valamelyik eldugott részén lévő cég, hanem Ashkelon ipartelepén, három háztömbnyi területen elterülő hatalmas vállalat, amely napjainkban is nagymértékben terjeszkedik. A konkurencia állításával ellentétben, ez nem egy kicsiny családi vállalkozás, hanem egy igazi nagyvállalat.

A biztonsági ajtógyártással foglalkozó csarnokban 3 gépsor található, melyekről mindösszesen napi 1100 darab ajtó kell életre. A gyártósor a hatalmas acéltáblák hajtogatásával kezdi a műveletet és szinte kész ajtók jönnek le a szalagról, szigeteléssel, ajtóborítással.

A három gépsor működtetéséhez elegendő csupán egy kb. 3-4 fős személyzet, akik a gép beállításait ellenőrzik, de a gép önállóan gyártja az ajtókat. Az ajtók nem sablonajtók, mindegyik egyedi megrendelés alapján készül, egyedi méretekben, színekben. A gyárnak külön csomagoló- és festőrészlege van, mind-mind különböző épületekben helyezkednek el. Ezek az épületek nagy ipari csarnokok, úgyhogy a gyártás valóban nagyban zajlik.

A gyár az ipartelepen terül el, összesen huszon-egynéhány különálló csarnokban. Külön területen foglalkoznak a rácsajtókkal, kerítéskapukkal, ipari kapukkal, garázsajtókkal, pánikszoba-ajtókkal és aknafedelekkel. Mivel ez nem a profilunk, így idő hiányában ezeket a részlegeket nem is tekintettük meg.

A bejárati ajtók tesztelését is egy külön helyen végzik. Mivel ezek nagyfokú biztonságot képviselő ajtók, így az RB-DOORS fő beszállítója a hadseregnek, valamint valamennyi követségnek Izraelben, illetve a világ egyéb tájain is. Ezek az ajtók páncélajtók, melyekből következtethető, hogy golyóálló ajtók. Voltunk egy olyan területen is, ahol az ajtókra lőnek, így tesztelve le az extra biztonságot. Még egy olyan viccet is megeresztettek, hogy az adott gyártási folyamatért felelős embernek a műszak végeztével be kell állnia az ajtó mögé, és amennyiben oda mer állni, akkor biztosak lehetnek benne, hogy a munkáját tökéletesen elvégezte. Ha viszont nem, akkor így járt. Persze ez csak vicc, de a golyónyomokat a saját szemünkkel láttuk!

A gyárnak külön zárgyártó, zárbetét-gyártó részlege van, mely szintén külön csarnokban helyezkedik el. Minket elsősorban ez érdekelt. Ami jó hír, hogy napjainkban, azaz ezen a nyáron várják Olaszországból az új zárbetét-gyártó gépet, melynek szintén külön csarnokot alakítottak ki. Ez a gép fogja gyártani az RB LOCXIS zárhengereket, melynek segítségével a gyártási folyamat felgyorsul, így több zárbetétet tudnak ugyanazon idő alatt legyártani. Ugyanebben a csarnokban található az interaktív csapokat készítő gép, úgyhogy volt alkalmunk szemrevételezni, hogy az RB zárbetétek minden alkatrészének a gyártása valóban Izraelben zajlik, és nem külső, távol-keleti országokból szerzik azokat be.

A zár-gyártó részlegen saját gépekkel dolgoznak, melyeket saját mérnökeik terveztek. Ezáltal nagyfokú hatékonyság érhető el, mert semmit nem kell más gyártótól megrendelni, mindent saját maguknak tudnak legyártani, alkatrészeket, csapokat, hengereket, stb. egyszóval mindent.

rb zárbetét, rb zárbetét Budapest, zárbetét, zárbetét Budapest
rb zárbetét, rb zárbetét Budapest, zárbetét, zárbetét Budapest

Az egyik csarnokban kipróbálhattuk vadonatúj saját kulcsmásoló gépüket is, melyekkel az RB kulcsok sokszorosítása könnyen elvégezhető. A kulcsmásoló gépet és úgy rakták össze, hogy több gépet teszteltek, mindegyiknek megnézték az előnyét, hátrányát. Majd ezekből „összegyúrtak” egy olyan gépet, amely tökéletesen tudja másolni a saját RB kulcsaikat.

Minden zárbetét elkészülte után tesztet végeznek rajtuk. Érdekességképpen megemlítenénk, hogy ezt a munkát nők végzik. Minden egyes zárbetétet kipróbálnak a saját kulcsaikkal, hogy az megfelelően működik-e, csak ezután történik a dobozok gyári lezárása, illetve a lezárást biztosító matrica felhelyezése a dobozra. Innen közvetlenül a zárbetétek abba a csomagolásba kerülnek, amelyik cég megrendelte a gyártól a zárbetéteket. Így mindig elő van készítve egy nagy doboz, benne az adott méretű megrendelt zárbetétekkel, és mindegyik külön fel van címkézve vonalkódos címkével, hogy melyik megrendelőhöz tartozik. Ez már a gyártási folyamat vége.

Az RB LOCXIS zárbetétek különböző profilúak Európa- és világszerte. Mindegyik más és más kulcs-kialakítású és zárbetéthengerű. Innen származik a B2A02 magyarországi profil, amit mi, a Zár Zorro Kft, és Kulcskirály partnerünk forgalmaz viszonteladóknak, magánszemélyeknek, vagy bárkinek, aki jó minőségű terméket akar vásárolni.