Izraeli biztonsági ajtó és tartozékai

Az izraeli biztonsági ajtókról

A magyar piacon a biztonsági ajtók területén, először talán a Rav-Bariach cég által gyártott biztonsági ajtó volt az első komolyabb védelmi funkcióval ellátott szerkezet. Eleinte csak egyedi darabszámmal, némely családi házak, illetve panelházak lakásajtói lettek lecserélve ilyen biztonsági ajtóra. Később pedig már komplett lakóparkok lettek telítve a Rav-Bariach által gyártott izraeli ajtókkal. A mai napig nagyon sok helyen van beépítve az országban a jó minőséget képviselő, többpontos záródást biztosító, Izraelben készült, MABISZ minősítéssel ellátott, biztonsági bejárati ajtó.

Amit érdemes róla tudni, hogy egy viszonylag erős lemezszerkezetű ajtóról van itt szó. Többirányú reteszelést végez a mechanikája. Finom, precíz és halk szerkezet működteti a többpontos záródást. A zárszerkezet fogasív meghajtású.

Személyesen is volt rá lehetőségünk, hogy a gyárban a gyártási folyamatot megismerjük, és lássuk, hogy hogyan is készülnek ezek a bejárati ajtók. Mégpedig a legelső fázistól kezdve, amikor egy tábla acéllemezt behelyeznek a gépbe és futószalagon mennek át a különböző gyártási fázisokon a bejárati ajtók, félautomata gépsor segítségével. Ahogy halad a gépsoron az ajtó váza, a szakmunkások szerelik be a kiegészítőket, szigeteléseket, rudazatokat, majd a festés külön festőüzemben történik. A zárakat és kilincseket is a munkások szerelik be a folyamat legvégén, majd a szakszerű és precíz csomagolás következik, mielőtt a megrendelőkhöz megtörténne a kiszállítás.

Tehát az RB igen komoly hangsúlyt fektet az ajtógyártásra, éjjel-nappal megy a gépsor, napi 1000 db ajtót készítenek. A Magyarországon forgalomban lévő összes ilyen típusú ajtót ebben a gyárban gyártották. Az, hogy az ajtókon, kilincseken, zárszerkezeteken, a Mul-T-Lock embléma található, ne zavarjon össze senkit, mert a két cég annak idején egy család volt. Ajtót pedig kizárólag az RB gyártott és gyárt a mai napig. A Rav-Bariach a mai napon a világ egyik legnagyobb ajtógyártói közé tartozik. A világ 50 országába szállítanak ajtókat kiemelt biztonságot követelő objektumokba, pl. nagykövetségeknek vagy a hadseregnek.

rb zárbetét, rb zárbetét Budapest, zárbetét, zárbetét Budapest
rb zárbetét, rb zárbetét Budapest, zárbetét, zárbetét Budapest
rb zárbetét, rb zárbetét Budapest, zárbetét, zárbetét Budapest

RB többpontos, háromirányú izraeli zárszerkezet

Az izraeli ajtóban lévő zárszerkezet jobbos- illetve balos kivitelben létezik. Előlapja egy krómozott, lekerekített, 3 mm-es lap, amely a zárszerkezet testéhez van csavarozva. Közvetlen a nyelv alatt, 4 darab, 10 mm átmérőjű acéltüske jön ki a kulcs elfordításával. A zárszerkezetből felül, alul és hátul egy-egy menetes rudazat jön ki.

A zárszerkezet formája egy lekerekített hátú, csigaházra hasonlító szerkezet. Dorn-mérete (az előlap és a kilincstengely közötti távolság) 68 mm, a pajzs és a cilinderbetét közötti távolság pedig 85 mm. A zárdoboz vastagsága 1,7 mm. Szétszedni nem lehet, mert préselve vannak a rögzítési pontjai. A zárszerkezeten több átmenő furat található, amelyek azért lettek kialakítva, mert ezeken keresztül mennek át a törésvédő pajzs csavarjai.

Az előlapon található még egy csavarnyílás, mely kitekerésével tudjuk kivenni az izraeli fogaskerekes zárbetétet. Ez a zárszerkezet egy tökéletesen beépített ajtó esetében, akár 20-25 évet is kibír, mivel minőségi alkatrészekből van összerakva. Az RB szigorú minőségi ellenőrzések alá veti termékeit, véletlenszerűen tesztelik őket egész nap, de minden 100. darabot megvizsgálnak, hogy nem történt-e századmilliméternyi elmozdulás, eltérés a beállított paraméterektől. Ezek a zárszerkezetek Magyarországon Mul-T-Lock néven is futnak, de a Rav-Bariach gyártotta őket. Mi mindenképpen az RB zárszerkezeteket szereljük be az ügyfelek ajtóiba.

rb zárbetét, rb zárbetét Budapest, zárbetét, zárbetét Budapest
rb zárbetét, rb zárbetét Budapest, zárbetét, zárbetét Budapest

RB-LOCKS pajzs, kilincs

Az izraeli ajtókon lévő, zárbetéteket körülölelő, ajtót összefogó és megerősítő, törésvédő funkciót ellátó zárvédő címkét a szakmában pajzsnak, biztonsági rozettának nevezik. Ez nemcsak erősíti és védi a zárat, hanem díszíti is egyben, illetve a pajzzsal egyben van a kilincs, amellyel az ajtót kinyitjuk, becsukjuk.

Nagyon sokféle van belőlük, mind színüket, mind formájukat tekintve. Ami jellemző rájuk, hogy több csavarral van összefogatva a külső és belső pajzs. Úgynevezett tő-csavarokkal rögzülnek egymáshoz. Anyagjuk vastag, tömör. Színük, méretük, formájuk változó, pl. szinterezett, krómozott, ezüst, arany, barna. Fajtájuk lehet gomb-kilincses és kilincs-kilincses verzió.

Általában a lakóparkokban egyfajta kialakítású törésvédő pajzs található, azaz az adott lakóparkban minden ajtó teljesen egyforma. Mindig megkérjük az ügyfeleket, hogy vigyázzanak ezekre a pajzsokra, mert nagyon nehéz őket beszerezni.

A hazánkban lévő izraeli ajtókon, legyen szó akár Superlock, Mul-T-Lock vagy RB ajtóról, a kilincsek különböző hosszúságú, szelességű és formájú zárvédők, melyek rögzítése bizonyos ponton megegyezik, de a nagyon régiket már egyáltalán nem lehet beszerezni.

Az általunk forgalmazott, RB által gyártott pajzsot szoktunk felszerelni az izraeli bejárati ajtókra. A pajzsok kétfajta változatban léteznek, amelyek nem minden esetben takarják el a régi átmenő furat helyét. Tehát nem minden esetben tudunk kilincs-cserét biztosítani, rugótörés vagy levágás (szakszerűtlen zárnyitás) miatt.

Amennyiben önnek izraeli bejárati ajtaja van, csatoljon egy képet egy mérőszalaggal mellétéve nekünk, mi megnézzük, hogy a raktérkészletünkből tudunk-e ezzel 100 százalékban kompatibiliset biztosítani, szervizszolgáltatás keretein belül.

rb zárbetét, rb zárbetét Budapest, zárbetét, zárbetét Budapest
rb zárbetét, rb zárbetét Budapest, zárbetét, zárbetét Budapest
rb zárbetét, rb zárbetét Budapest, zárbetét, zárbetét Budapest

RB izraeli másolásvédett ajtózárbetétek

Mint a nevében is benne van, a gyártó cég gondoskodott arról, hogy a saját ajtajába, a zárszerkezet mellé saját zárbetétet is helyezzen el. A zárbetétek javarésze aszimmetrikus osztású, ami azt jelenti, hogy a rögzítő furat jobb- és bal oldala teljesen más méretű. Ezek a méretek a következők lehetnek, pl. 33/38, 33/43, 43/48 mm. A tolókavivő helyére egy fogaskerék van felszerelve, ami a zárban lévő fogasívet hajtja. Nem mindegy, hogy milyen fogaskereket szerelünk fel az izraeli zárbetétekre, mivel ezek a fogaskerekek direkt úgy vannak kialakítva, hogy az RB többpontos zárszerkezet holtjátékát záráskor és nyitáskor tudják működtetni. Kis holtjátékú fogaskerék beszerelése esetén a kulcs nem jön ki a zárbetétből, tehát nem üzembiztos a működés!

Zárcsere esetén mindig az ügyfél választja ki, hogy milyen típust szeretne az ajtajába szereltetni. Van egysoros izraeli zárbetétünk, illetve interaktív csapos izraeli zárbetétünk. Az ügyfél ki tudja választani lakásajtajához, pénztárcájához mérten a legmegfelelőbb megoldást. Ha a zárbetét cseréhez cégünket választja, akkor ezekben az izraeli ajtókban egy fogaskerekes, 5 kulcsos zárbetét cseréje 34.000 Ft és 55.000 Ft között változik, minőség függvényében. A drágább verzió már másolásvédelemmel, továbbá acélhidas és break secure törésvédelemmel is fel van szerelve.

rb zárbetét, rb zárbetét Budapest, zárbetét, zárbetét Budapest
rb zárbetét, rb zárbetét Budapest, zárbetét, zárbetét Budapest