Interaktív, mozgó csapos, védett zárbetét

A magyar piacon a zárbetétek csoportjában csak a Mul-T-Lock egyes zárbetétjei, továbbá az RB LOXCIS és SKG cilinder rendelkezik csap a csapban rendszerrel, az összes többi zárbetét mind egysoros csappal bír. Az egysoros csapok pedig finomnyitással bármikor elég könnyedén nyithatók.

Az izraeli zárgyártók ezért találták ki ezt az úgynevezett teleszkopikus csap a csapban mozgást, hiszen a lapon mart, védett profilú kulcs a hengerbe való helyezéskor külső- és belső csapot ellenőriz. Ez a teleszkopikus mozgás. A finomnyitás zárnyitási eljárás ellen tökéletes védelmet biztosít, lehetetlen kinyitni. Az izraeli LOCXIS zárbetétben, pontosabban a hengerben ki van alakítva a profiljárata a kulcsnak, maga a henger felüliről öt helyen meg van fúrva, amibe az interaktív csapok kerülnek bele. Ez az ún. zárhenger töltés.

A zárhenger rozsdamentes anyagból van, felülete szépen megmunkált alkatrész, mely igényli is a pontosságot, hiszen a kulcs betolásakor, a pozíció megtalálása után a külső és belső csapok a henger tetejével szintben vannak, és így el lehet fordítani a zárbetétben a kulcsot a zárbetét hengerével együtt.

Míg az egysoros, sima zárbetéteknél kicsi a variálhatóság, pláne főkulcsrendszer esetében, addig az izraeliek a csap a csapban rendszerrel konkrétan megkétszerezték a variálható nyitások számát.

rb zárbetét, rb zárbetét Budapest, zárbetét, zárbetét Budapest
rb zárbetét, rb zárbetét Budapest, zárbetét, zárbetét Budapest
rb zárbetét, rb zárbetét Budapest, zárbetét, zárbetét Budapest

Magyarországon egy profil van jelen az izraeli RB LOCXIS zárbetétből, a B2A02 profil. Szerte az egész világon használják a LOCXIS zárbetétet, de minden országnak, vagy szakszerviznek, saját élő profilja van. Ez azt jelenti, hogy pl. a szlovénoknál használt 04-es profil kulcsa nem megy bele a magyar 02-es profilba, illetve nem lehetne az ő nyerskulcsukra rámásolni a mi kulcsunkat, mivel máshová esnek az osztások. De az izraeliek variálják még a széles tartományt jobbos- és balos profilra is.

Az RB LOCXIS zárbetét kulcsa 2030-ig másolási védelem alatt van, ami annyit jelent, hogy 2030-ig semelyik nyerskulcsgyártó cég Európa- és világszerte nem gyárthat kulcsot még üzleti haszonszerzés céljából sem, mert ez egy nagyon szigorú jogilag védett szabadalom.

Az interaktív zárbetéthez 3 db kulcs tartozik gyárilag, meg egy másolásvédő kódkártya. Kizárólag a kártya felmutatásával lehet kulcsot másolni Budapesten, a Kulcskirály zárszaküzletben. A kulcsmásolás a kártyán lévő interaktív csapok kódszámai alapján történik, vagy egy Mul-T-Lock Compact II kulcsvágó gépen, vagy pedig a Silca Futura profi automata kulcsvágó gépen. A kulcs a másoláshoz nem kell egyáltalán, csak a kártya alapján készülnek a kulcsduplikációk. A plasztik kártyán megtalálható a gyártó emblémája, logója, a profil száma, a gyártó hivatalos weboldal címe, továbbá az interaktív csapok betűkből és számokból feltüntetett kódjai. Öt szám található a kártyán, betűkkel váltakozva. Nézzünk egy példát. C3 az első csap, a C a külső csap kódja, a 3 a belsőé. A második szám minden LOCXIS betétnél ugyanaz: FT50/R. Ezeknek az azonosítója kicsit más, ezekben Z-1 csap található (Z a külső, a -1 pedig a belső). A kulcsszáron itt nem egy furat van kialakítva, hanem egy mozgó alkatrész, amitől egyben védett is a kulcs. A harmadik interaktív csap a C2, a külső a C, a belső a 2. A negyedik a C4. C a külső, 4 a belső. Az utolsó a B1. A B a külső, az 1 a belső csap. Ezek a számok, betűk az interaktív csapok magasságát, szélességét és hosszúságát határozzák meg.

Szervizünkben található egy ún. csap ellenőrző kártya, melyekkel tudjuk méretezni a külső és belső csapokat.

Akár vásárol tőlünk izraeli zárbetétet, akár szervizszolgáltatással együtt rendeli meg a zárbetét cserét, a LOCXIS-hoz tartozó plasztik kártyára vigyázni kell, hiszen ennek az elvesztése esetén nincs kulcsmásolás! Ezt szigorúan betartjuk! Csak zárbetét csere jöhet szóba. Minden esetben új kulcsokat (3 db) és egy új kódkártyát fog kapni az ügyfél, mellyel a későbbiekben készíthet kulcsmásolatokat.

rb zárbetét, rb zárbetét Budapest, zárbetét, zárbetét Budapest
rb zárbetét, rb zárbetét Budapest, zárbetét, zárbetét Budapest
rb zárbetét, rb zárbetét Budapest, zárbetét, zárbetét Budapest