Izraeli biztonsági bejárati ajtó

Nagyon sokan, sok helyen hirdetnek kedvező árú biztonsági bejárati ajtót. Mivel nagy a választék, a biztonságot sugalló szakszavakkal próbálnak egyre több vásárlót elcsábítani, hogy az ő ajtójukat vásárolják meg. Ilyen szavak pl. az X ponton záródó (minél magasabb a szám, annál biztonságosabbnak hiszik az ajtót, pedig ez egy tévhit), acélajtó, biztonsági ajtó, többpontos biztonsági zár, stb.

Nos, milyen is a jó biztonsági ajtó? – kérdezhetnénk.

Van az interneten egy videó, amely felborzolta a kedélyeket. Ezen a videón, egy hazánkban is népszerű „biztonsági acélajtót” nyit ki egy 8 éves gyerek, egy egyszerű konzervnyitóval pár perc alatt. Ezután az ajtót darabjaira bontják kb. 3 percen belül. Ez a bejárat ajtó, kb. 75-90 ezer forintba kerül beépítéssel együtt. Ez az összeg, az árérzékeny, magyar embereknek jó is lehet, ám sokan nem számolnak a következményekkel.

Egy biztonsági ajtó vásárlásánál érdemes kicsit a betörők fejével gondolkodni. A betörőket két szempont vezérli, mégpedig az idő és a zaj. Ezeket tartják szem előtt, hiszen minél hamarabb és nagyon kevés zajjal kell behatolni a kiszemelt ajtón keresztül, a lebukás elkerülése végett. Az is igaz, ha hangtalanul akarnak bejutni, az valamivel több időbe telik, mint amikor zajt okozva, ámde másodperceken belül bent vannak a lakásban. Amennyiben nincs éppen leselkedő, mindig figyelő szomszéd, akkor általában ez sikerül is. Egy körülbelüli idő, amit pl. egy társasházi ajtó feltörésére tudnak szánni, az maximum 1 perc, családi házak esetében ez 3-4 perc is lehet. Ha úgy látja a betörő, hogy az ajtó feltörése ennél hosszabb időt fog igénybe venni, akkor inkább választ egy másik ajtót.

Itt már el is érkeztünk a biztonsági ajtók anyagához. Azt azért egy laikusnak is látnia kell, hogy pl. a fent említett, könnyen feltörhető ajtó, illetve a barkácsáruházakban kapható műanyag ajtók anyaga elég gyenge. Már erősebb benyomás esetén is látható az anyag elhajlása.

Ezzel szemben, a lakóparkokban található izraeli, többpontos bejárati ajtók, vagy éppenséggel az egyedileg gyártott biztonsági ajtók külső borítása mindig fa, vagy MDF lap. Ez erősebb benyomásra sem hajlik el, illetve lehet látni a keretükön is, hogy erősebb anyagból vannak készítve, nem gyenge lemezből, hanem acéllapból. Ilyenkor már csak a zárszerkezet a fontos, mert az acélváz eleve akadályozza a befeszítéses módszer alkalmazását, maximum itt már csak a zárbetéttel lehet játszani.

Az izraeli biztonsági bejárati ajtókban, a zárszerkezet háromirányú záródást biztosít, ezzel is elrettentve az eleve halálra ítélt befeszítéses módszert. Ezeket a bejárati ajtókat a saját, izraeli, erős zárpajzsuk védi, így gyakorlatilag a zárbetét hozzáférhetetlen. Aki azonban a tutira hajt, az az izraeli zárbetét család prémium kategóriás zárbetétjét választja, pl. az RB LOCXIS zárbetét családot, így, ha még le is feszegetik a pajzsot, a zárbetétet nem fogják tudni sem kettétörni, sem elroppantani, sem kifésülgetni.

Ezekben az izraeli ajtókkal ellátott lakóparkokban, egyébként sok betöréssel nem találkozunk. Általában költözés miatt, vagy biztonsági okokból cserélnek zárbetétet az ajtókban, illetve sajnos a szakszerűtlen zárnyitások során szokott nagyobb kár keletkezni.

Az új lakóparkokban nagyon sok épület még mindig mozog, így főként a nyílászáróknál keletkezik repedés. Találkoztunk már olyan ajtókkal, mikor az ajtólap beleért a keretbe. Ezekkel az ajtókkal sokat már nem lehet csinálni, maximum kivenni őket, és újra beépíteni, vagy pedig, ha enged annyit, akkor a zsanérokon lehet állítani.

Az összes izraeli rendszerű bejárati ajtóknál, ha az összes záródási pont ki van építve, akkor az olyan szinten reteszeli az ajtót, hogy nagyon sok idővel és zajjal járna a betörés. Tényleg nem jellemző, hogy egy ilyen ajtót vesznek támadás alá, mert nagyon nehezen adja meg magát.

Ezekben a lakóparkokban nagyon kevés a betörés, inkább a PVC vagy kínai ajtókkal teleszórt társasházak a gyakoribb, kedveltebb és sikeresebb betörési célpontok.