RB zárbetéthez tartozó másolásvédő kártya

A felsőkategóriás zárbetétek általában kódkártyával rendelkeznek.

Mit is jelent ez a kódkártya, és mire való?

Az ilyen zárbetétek kulcsai szabadalmi jogvédelem alatt állnak. Ez azt jeleneti, hogy védelmet élveznek a kulcsok, a kulcsmásolás tekintetében. A nyerskulcs utángyártó cégek ilyenkor nem készíthetnek, gyárthatnak nyerskulcsot, így nyerskulcs hiányában, csak az eredeti, zárgyártó cég által kibocsátott gyári nyerskulcsokra történhet a kulcsmásolás.

Gyári nyerskulcsokhoz pedig általában a viszonteladók és azok főbb partnerei juthatnak hozzá, illetve akiket a gyártó cég kiszolgál, akik vásárolnak tőlük termékeket.

Mivel a kulcsok a prémium kategóriában már bonyolultabb kinézettel rendelkeznek, így az RB LOCXIS zárbetét kulcsainak esetében, a gyártó vállalat a kulcsban lévő rugós mozgó alkatrészt behelyezi a nyerskulcsba is, így a gyárilag mozgó alkatrésszel már ellátott nyerskulcsokkal látja el a partnereit. A kulcsban lévő bemarásokat pedig egy úgynevezett kódkártya alapján tudják a kulcsmásolók a kulcsra rávágni.

Ebben az esetben nem is hagyományos kulcsmásolásról beszélünk, mert nem a szó szerinti értelmében másolják át az egyik kulcsról a másikat, hanem inkább kulcsmarásról, kulcsvágásról, egyedi kulcskészítésről van szó. A mozgó alkatrésszel ellátott nyerskulcsot, a kódkártyán lévő kódok a kulcsvágó-gépbe történő beprogramozása után, a kulcsvágó gép elvégzi a vágást és már kész is „másolat“. Bár ebben az esetben inkább egy újabb eredeti kulcsról beszélhetünk.

Az RB kulcsok másolását Magyarországon egyedül a budapesti Kulcskirály üzlet végzi. Jelenleg az RB kulcsokat kétfajta kulcsmásoló gépen másolják. Az egyik az egy Silca Matrix SX olasz kulcsmásoló gép, amelyen a tapogató végigtapogatja a furatokat a kulcson, a marófej pedig belemarja a nyerskulcsba a letapogatott minták mélységét, szélességét. Ezt tulajdonképpen más kulcsmásolók is meg tudnák csinálni, akik rendelkeznek ilyen géppel. Igen ám, de nincs hozzá nyerskulcsuk. Ezt a fajta kulcsmásolást nevezzük hagyományos, azaz kulcsról kulcsra történő kulcsmásolásnak.

A másik pedig a jövő kulcsmásolása, ami a Kulcskirály üzletben már elérhető, az egy Silca Futura professzionális, computer vezérlésű kulcsvágógép. A nyerskulcsot itt csak be kell helyezni a gépbe, majd a kártyán lévő kódszámokat kell beprogramozni, és a gép automata üzemmódban elvégzi a nyerskulcson a vágási sorrendet. Ez 100 százalékos pontosságú, mert nem a meglévő kulcsról másol, hanem egy új kulcsot vág ki a gyári kódok alapján. Gyakorlatilag új gyári kulcs készíthető ezen a gépen.

Fentiek tudatában a kódkártya nagyon fontos a kulcsmásolás szempontjából, mert a kódok ezen szerepelnek. Kódkártya hiányában a kulcsot nem tudják és nem is fogják az üzletben lemásolni! A kódkártya az ügyfelet védi az illetéktelen kulcsmásolás ellen, amelynek nagyon szigorú jogi szabályozása van, jogsértés esetén pedig nagyon súlyos következményei.

Ha mégis elveszett a kódkártya, akkor helyszíni zárszerviz keretében, mi ki tudjuk cserélni a zárbetétet egy új RB Keylocx vagy RB LOCXIS zárcilinderre, amelyekhez új másolásvédő kódkártya tartozik, melyekkel a további kulcsmásolás megoldható.

rb zárbetét, rb zárbetét Budapest, zárbetét, zárbetét Budapest
rb zárbetét, rb zárbetét Budapest, zárbetét, zárbetét Budapest