Zárbetét változatok

Számtalan gyártó kínálja a zárbetétjeit, különböző biztonsági megoldásokkal, védelmekkel. Mégis, milyen szempont alapján válasszunk biztonsági zárbetétet?

A zárbetét kiválasztásánál legyen mindenképpen elsődleges szempont, hogy milyen erősségű ajtóba fogjuk azt beszerelni. Illetve, ha rendelkezünk lakás- és érték biztosítással, akkor tudjuk meg, hogy pontosan mire is fizet a biztosító, mik a követelmények.

Bejárati ajtó esetében a javaslatunk a MABISZ 6-os fokozat, besorolás, ami a legmagasabb biztonságot jelenti Magyarországon. Tehát a felső- vagy prémium kategóriás zárbetétek közül válasszanak.

Kertkapu esetében már nem szükséges a magas biztonság, hanem inkább a tartósságot érdemes figyelembe venni, nagy védelmi szerepe a kapunak nincs. Azonos zárlatú zárak és kulcsok rendelésénél viszont tudni kell, hogy minden zárbetétnek egyforma minőségűnek kell lennie.

Sok esetben a zár és zárbetét gyártók nagyon hasonló megoldásokat alkalmaznak, mivel nincs nagyon nagy különbség a szerkezetek között.

Teljes mértékben el lehet mondani, hogy az úszó-csaprendszer izraeli találmány, ezelőtt 20 évvel, pedig a zárbetétek ezzel a megoldással nagyon bonyolulttá váltak. A csaprendszer magas variációs számot biztosít, ez volt a legfontosabb, amit a kifejlesztésnél figyelembe vettek.  Így elérhetővé váltak a főkulcsrendszer kialakításában, a maximális védelem megtartása mellett. Ilyen csap a csapban megoldást kínál a Mul-T-Lock Interactive, Classic és MT5 zárbetétjei, valamint az RB LOCXIS és RB Keylocx zárbetétek. Mind a két gyártó egy kiforrott, megbízható, biztonságos rendszert kínál, mi részünkről az RB zárjait preferáljuk, magyarországi forgalmazó lévén.

Mint minden gyártó és forgalmazó, így beleértve minket is, a saját termékét népszerűsíti, reklámozza. Csupán annyi a különbség, hogy egy webáruház maximum a zár eladásához ért, de annak a szerkezetét, felépítését, esetleges hibáit nem tapasztalja meg. Mivel csak addig van a kezében a termék, amíg a nagykerből megérkezik, és tovább nem értékesíti. Ezzel szemben mi, zárszervizesek, kint voltunk az izraeli RB gyárban, ahol személyes betekintést nyerhettünk a gyártási technológiába. És mivel mi közvetlenül a gyártótól vesszük a zárakat, zárbetéteket, és valamikor csak a házat és külön az alkatrészeket (csap, henger, ház, toldó, zéger, stb.), így minden egyes apró részletre tudunk ügyelni. Arról már nem is beszélve, hogy az izraeli zárak jó minőségűek, nem Kínában készülnek, garantált a minőségük.

Zárszerviz szolgáltatóként pedig garanciát kell vállalnunk a termékre és a szerelésre is, és nem mutogathatunk másra, ha esetleg bármi probléma van, hanem orvosolnunk kell azt. Ezt pedig gyenge, silány minőségű zárakkal, zárbetétekkel nem lehet hosszú távon folytatni.

Szerencsére az RB zárakkal kapcsolatban eddig nem volt panasz, pedig már több ezret beszereltünk. Szinte egyáltalán nincs garanciális munka, ami a mi szakmai tapasztalatunkat és hozzáértésünket igazolja a termék minőségével és biztonságával kapcsolatban. Ezzel a vevő/ügyfél is jól jár, mert minőségi, megbízható, jó terméket kap, nem olyat, amelyet esetleg hozzá nem értő vásárlók bejegyzései alapján választ ki egy webáruházban.